Jesen i zima – grlobolja svima!

Zima se približava, vidimo to ne samo po sve rjeđem lišću, kraćim danima i hladnijem vremenu, već i po silnim prehladama i upalama koje kao da su čekale ovo doba godine da u punom sjaju zahvate naše organizme.

Kašalj, šmrcanje, kihanje, grlobolja, upala sinusa… samo su neke od svima nam dobro poznatih kasno jesenskih i pred zimskih „darova“.

Kako se obraniti i zaštititi od svih tih dosadnih i iritantnih problemčića?

Voće, voće, voće i još voća!
Svima nam je dobro poznata uzrečica „Jedna jabuka na dan tjera doktora van!“. Voće je prepuno vitamina koji nam poboljšavaju zdravlje, ali i pomažu nam održati zdrav i mladolik izgled kože.
Počinje sezona citrusa, koji se posebito preporučaju u ovo doba godine, jer sadrže veću količinu vitamina C koji jača naš imunitet i čini nas otpornijima na, šmrc, šmrc, bolesti.

Obuci tu jaknu za školu. Da znam da će ti kasnije biti toplo, ali ujutro je hladno!
Najveća greška koju mi školarci činimo je ta da ujutro radije pretrpimo hladnoću nego da kasnije cijeli dan vučemo naokolo jaknu… No, istini za volju, bolje je nositi jaknu sa sobom nego biti bolestan, zar ne?

Povrće. Povrće i… Jesam li spomenula povrće?
Osim voća, povrće također igra veliku ulogu u očuvanju našega imunološkog sustava. Svi znamo da su odrasli u pravu kada nas tjeraju jesti špinat… Ili salatu… Ili kupus… koje smo kao djeca mrzili.

Hidratacija.
Voda bi trebala biti prioritet u svako doba godine, pa tako i u ovo. Ne, ako vani pada kiša ne znači da ne trebaš piti vodu!
Trebalo bi popiti najmanje 2 litre vode na dan kako bi naš metabolizam pravilno funkcionirao te kako bi izbacili sve štetne tvari iz organizma.

Fizička aktivnost.
Jesenski i zimski dani su najnepovoljniji dani što se tiče mogućnosti kretanja na otvorenom zbog raznoraznih vremenskih prilika koje nam ti dani nose, no ipak nemamo opravdanja da zanemarimo fizičku aktivnost. Osam krugova po cijeloj kući će biti barem kakva – takva zamjena ako niste u mogućnosti ništa drugo.

Dovoljno spavanja.
Da, škola je i sve nam se nagomila; učenje i sve ostale obaveze zahtijevaju više sati nego što ih jedan dan pruža, no naš san ne smije patiti te bi se itekako trebali pobrinuti da spavamo barem sedam sati, ako ne i više.
Manjak sna oslabljuje naše moždane funkcije i slabi naš organizam što nas čini podležnijima na bolesti. Ne samo to, već će i naša izvedba u školi i na poslu biti slabija.

Iako je jesen, uskoro i zima, naše nam zdravlje treba biti prioritet. Uz malo volje i truda te par zdravih navika, ovu ćemo zimu prebroditi bez odlaska doktoru izostanaka s škole ili posla!