Milijunaš u našoj školi

Svake se godine iznova, 26. rujna u Europi obilježava Europski dan jezika. Sve je započelo prije 16 godina (2001.g.) na inicijativu Vijeća Europe.

“Vrijediš onoliko koliko jezika znaš!” je poslovica na temelju koje je osnovan Europski dan jezika, upravo s ciljem da potakne učenje istih i pokaže koliko je bitno biti “jezikoljubac” !

Na svijetu postoji više od 6000 jezika, samo ih u Europi ima više od 220, a svi predstavljaju bogatstvo i raznolikost svojih kultura.

Taj dan u našoj školi nije mogao proći neobilježeno i zato smo organizirali “Milijunaš” na stranim jezicima koji se uče u našoj školi, a to su engleski, talijanski i njemački. Učenici su se svojevoljno prijavili za sudjelovanje, a bilo je i publike koja je natjecateljske timove bodrila. Prvašićima je tek mjesec dana u školi zato se oni nisu okušali u timovima, već su kao publika postrance sve pomno pratili- a drugaši, trećaši i naši maturanti gimnazijskih razreda iskazali su svoje znanje na području strane književnosti, arhitekture, slavnih skladatelja i opće kulture zemalja u kojima se pričalo jezicima koje je kviz promovirao.

Učenici su bili podijeljeni u 3 grupe. U svakoj je grupi bilo po dva učenika koji su zastupali jedan od prethodno navedenih jezika, znači u svakoj po 6 učenika. Pitanja su odabrale organizatorice kviza, profesorice njemačkog jezika: Elvijana F. Tenčić, Vesna Petrović i Kristina R. MIletić, profesorice engleskog jezika: Anka Dundara, Karla G. Milevoj i Iva Knežević, te profesorica talijanskog jezika jezika Martina Lukež. Profesorica G. Milevoj upoznala nas je s pravilima kviza, a zatim su nam podijelili listiće s 15 pitanja koja su bila na stranim jezicima.Cilj Milijunaša nije bilo samo promoviranje stranih jezika, već i stjecanje iskustva timskog rada! Nije se radila razlika između pobjednika i gubitnika, svi smo dobili male znakove pažnje. Timu na prvome mjestu podijeljeni su talijansko-talijanski rječnici, tim drugoga mjesta osvojio je vodič do uspjeha u poduzetništvu na engleskom jeziku, a trećima su dodijeljeni planeri.

Kao ponosnoj sudionici pobjedničkog tima, moram istaknuti da smo na jedan vrlo kreativan način obilježili Europski dan jezika i uvjerena sam da našim profesoricama organizatoricama ne fali kreativnosti te da ćemo sljedeće godine svjedočiti još jednom maštovitom obilježavanju tog dana!