Energetska obnova škole

U našoj Srednjoj školi Mate Blažine Labin, sredinom srpnja 2017. započeli su radovi na energetskoj obnovi školske zgrade za koju je sredstva osigurala Istarska županija uz suglasnost ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vrijednost radova iznosi preko 5 milijuna kuna. Ova obnova obuhvaća: zamjenu vanjske stolarije, energetsku obnovu fasade, izolaciju stropa i vanjskih zidova, rekonstrukciju krova, zamjenu dotrajalih elektroinstalacija, zamjena unutarnje rasvjete, saniranje oborinskih odvodnji.

Zbog vrlo opsežnih radova odgođen je početak nove školske godine za tjedan dana, pa je tako umjesto 4. rujna, nastava započela 11. rujna 2017. Prema riječima našeg ravnatelja Čedomira Ružića, nastava će se trebati nadoknađivati i to najvjerojatnije subotama. Većini je učenika odgoda nastave dobro došla kako bi još malo iskoristili zadnje dane ljetnih praznika, a kažu i kako im neće biti prevelik problem nadoknaditi odgođenu nastavu.

Kao što vidite na donjim slikama i naši profesori su taj tjedan “dali ruku” vrijednim čistačicama i sudjelovali u uređenju učionica i pripremanju nastave po posebnom programu.

      

Svi su učenici informirani o pravilniku kućnog reda i mjerama opreza za vrijeme radova te su dužni pridržavati se toga. Prema riječima učenika, radovi ne utječu previše na odvijanje i praćenje nastave iz razloga što nisu bučni te ne ometaju nastavu. Na početku školske godine bilo se teško prilagoditi na nove učionice, a problem je bio i nedostatak struje u pojedinim učionicama, međutim tijekom slijedećih par dana biti će riješena struja, a za nove učionice ćemo se još malo strpiti.

             

Na drugom katu, koji je zatvoren za učenike, postavljaju se gipsane ploče i toplinska izolacija prema krovu.

Krajem prošlog tjedna škola je već dobila svoje novo ruho s vanjske strane skidanjem skele i pokazivanjem nove fasade, što smo svi dočekali s veseljem.

  

Radove u našoj školi popratila je i TV Istra koja nas je posjetila 18.09.2017. te snimila kratku reportažu o radovima. Ravnatelja i učenike naše škole intervjuirala je novinarka Ana Černjul. Reportažu možete vidjeti na priloženom linku.

https://vimeo.com/234344515

Nadamo se da će naša škola na kraju ove obnove imate bolje uvjete za učenje i rad te da će svi problemi tijekom izvođenja nastave, nastali zbog radova početkom školske godine, na kraju biti isplativi i vrijedni prvobitne muke. Predviđa se da bi radovi na školskoj zgradi mogli potrajati do prvog tromjesečja 2018. godine, a do onda vrijedi samo strpljivo čekati i veseliti se novim mogućnostima naše škole.

 

Istaknute fotografije su preuzete s web-stranice Srednje škole Mate Blažine Labin, autor fotografija: Čedomir Ružić.

Više o ovoj temi možete pročitati na: www.ssmb.hr.