Prava prijateljstva i njihove loše kopije

Prijateljstva su neizbježan dio svakog ljudskog života. Svi se slažemo kako bez prijatelja gotovo da i nema razloga za sreću.

Neke prijatelje upoznate još kao mala djeca, druge steknete kasnije u životu, neke možda sasvim slučajno, no kada pričamo o prijateljstvu, mora se reći kako je definitivno teško znati kome i koliko treba vjerovati te tko je pravi prijatelj, a tko samo poznanik.

Pa, prijateljstva mogu biti i zamka i dar, ovisno o tome koga smatramo „prijateljem“.

Kako prepoznati pravog prijatelja?
Kako prepoznati lažnog prijatelja?

Za početak, počnimo s onim lažnim prijateljima koje svi imamo iako ponekad žalimo što imamo.

Znate da vam netko nije pravi prijatelj kada se uz tu osobu ne osjećate slobodno, kada mislite kako morate paziti kako se ponašate, što govorite i kako izgledate. Kada je u pitanju lažni prijatelj, većinom se i mi i oni trudimo ispasti što bolji, u svakom pogledu.

Sa lažnim prijateljima uvijek glumite neku privrženost koju možda i ne osjećate. Ponekad čak i namjerno izbjegnete susret s tom osobom ako ju vidite na ulici i slično.

Da, ovakav tip lažnih prijatelja je vrlo lako za prepoznati.

Ali što ako ste bili bliski, vrlo povezani, povjeravali ste se jedan drugome, zajedno se radovali, zajedno plakali, no odjednom se sve promijeni i vi shvatite kako to vaše „pravo“ prijateljstvo zapravo nije „pravo“. Možda vas taj prijatelj povrijedi, možda učini upravo ono što vam zadaje najviše boli, a on kao pravi prijatelj ne bi to smio učiniti jer zna koliko vas to boli.

Nažalost, kod ovakvih slučajeva nema baš nikakvih izgleda da ćete na vrijeme saznati je li ta osoba vaš pravi prijatelj.

Prijateljstva su kao igre na sreću, kao kockanje – ponekad uloviš zgoditak, ponekad padneš na dno dna. I to je u redu.

Moramo biti oprezni kome dajemo svoje povjerenje, no ipak moramo prihvatiti rizik koji dolazi sa svakim novim poznanstvom, a taj rizik nosi i izdaju i bol i tugu, no možda ja baš to poznanstvo nova prilika za stjecanjem pravog prijatelja.

Kada imate prvog prijatelja, to ćete i osjećati. Biti ćete bliski, povezani, oslanjati ćete se jedan na drugoga, biti jedan drugome rame za plakanje. Smijat ćete se, pomagati se, radovati se svojem uspjehu, patiti zbog neuspjeha. Zajedno graditi druga poznanstva, neka poznanstva rušiti.

Istina, ponekad ćete se svađati, no kada imate pravog prijatelja, neće vam biti teško priznati pogrešku, neće vam biti teško popustiti iako ste možda vi u pravu.

Pravi prijatelj će vas vidjeti u vašem najgorem izdanju, u lošoj i izgužvanoj odjeći, možda čak i neistuširanog, nepočešljanog, bolesnog… Pravi prijatelj vam neće okrenuti leđa. Pravi prijatelj će jednostavno biti tu.

Ne, sa pravim prijateljem se ne trebate čuti svakoga dana, no kada se čujete, prirodno nastavljate tamo gdje ste stali, bez neugodnih tišina.

Zapravo, s pravim prijateljem i tišina zvuči kao najbolji razgovor.

Da, pravi prijatelj je osoba s kojom volite dijeliti tišinu.

Jedno neuspjelo prijateljstvo, koliko god bilo teško za prebroditi, nije pokazatelj svih vaših budućih prijateljstava!
Budite oprezni, no ipak spremni pružiti šansu svakome za koga vjerujete da je vrijedan vašeg povjerenja.