Ljetna škola SEMEP-a i pet dana uživanja!

prezentiranje našeg projekta

I ove se je godine, 18. godinu za redom, održala ljetna škola SEMEP-a na Komiži, Vis, u trajanju od 8. do 12. srpnja. Moja malenkost (Vanesa Aničić) te Rea Žigant, u pratnji profesorica Dijane Muškardin i Olivere Tadić, bile smo prave sretnice te smo imale priliku provesti pet predivnih sunčanih dana na Komiži, malom mjestu na otoku Visu.

Sretnice?

Itekakve sretnice!

Nakon devetosatne vožnje autobusom, jutarnje kave u Splitu, te još dvosatne vožnje katamaranom do otoka Visa, stigle smo u svoje suncem okupano odredište – Komižu! A sve od onda nadalje je čista uživancija!

Bistro more, divan stari gradić, dobra hrana, druženje i upoznavanje s novim ljudima, izležavanje na suncu… Ako ovo pak ne zvuči kao savršen odmor, onda ne znam što zvuči!

No ovo nije kraj! Prvoga dana našeg boravka na Komiži posjetili smo susjedni otok Biševo gdje se nalazi Modra špilja koju smo imali prilike razgledati. No osim Modre špilje i uživanja na pješčano – šljunkovitoj plaži, otok Biševo smo cijeli propješačili (da! PROPJEŠAČILI!) u potrazi za zlatnim rezom, no o tome ćemo nešto kasnije.

Kako ne biste rekli kako se na ljetnoj školi ništa „školski“ ne radi, već smo narednog dana počeli sa radionicama i prezentacijama. naime, svatko je nasumičnim odabirom bio raspoređen u dvije radionice, ja sam sudjelovala u radionicama pod nazivima „Potraga za zlatnim rezom“ te „Tragom Narone“. U „Potrazi za zlatnim rezom“ – pogodili ste, tražili smo zlatni rez u prirodi! (Otok Biševo, kratko pješačenje 😉 ) kako vam ne bi dosađivala sa svim pojedinostima o zlatnom rezu i što on predstavlja, sve informacije možete pronaći ovdje!

Ono što smo mi radili u toj radionici, osim pješačenja, jeste to da smo se međusobno u grupi mjerili te računali koliko smo (ne)savršeni, tako što smo izmjerili duljinu od vrha glave do brade, a zatim to pomnožili sa 1,6. broj koji smo dobili, kada bismo bili savršeni, trebao bi iznositi broju kojega dobijemo kada izmjerimo od naše brade, do pupka. Naravno, još smo na nekoliko načina mjerili našu (ne)savršenost, no bitno da ste shvatili ideju. 🙂
U radionici „Tragom Narone“ učili smo izrađivati lovorov vijenac, radili smo mozaik te vlastite uljarice od gline. Više o Naroni možete pronaći ovdje!

Nakon odrađenih radionica, slijedile su prezentacije, t jeste izlaganje svake škole sa svojim odabranim projektom. Naša škola predstavila se sa projektom „Nalazišta amfora na Istočnoj obali Istre“ o kojemu možete nešto više saznati ovdje!

Pet dana je tako brzo proletjelo, nismo se ni okrenule a već smo putovale za doma. Bilo kako bilo, zna se kako kažu – sve što je lijepo kratko traje!
Sada kada našim venama kola dio Komiške krvi, zasigurno bi bile presretne da ovakvu priliku dobijemo i dogodine!