Ne nose svi heroji plašteve!

Što vam prvo padne na pamet kada vam netko kaže riječ „heroj“?

Vjerojatno crveni plašt i nadnaravne, genijalne moći koje bi i sami poželjeli.

No je li to zaista heroj?

Svi znamo za heroje poput Supermana i Batmana koji su mnogima od nas itekakvi uzori. Pa dajte! Jedan može letjeti, nemjerljivo je snažan, a onaj drugi u svom bat-mobilu jurca naokolo i hvata zlikovce uz pomoć napravica najnovije tehnologije! Tko to nebi poželio? Zar nisu to heroji?

Pa, jesu, ali i nisu.

Naime, oni su nestvarni heroji. Ne postoje, nisu tu s nama, ljudima ne pružaju ništa doli sredstva za zabavu (i eventualno uzor da budemo bolji, no jesmo li zaista?). Kakva korist od heroja koji te samo navlači u svijet mašte?

No, imamo i mi stvarnih, itekako stvarnih heroja.

Pa gdje su?

Eto, za primjer, u prvoj bolnici ili hitnoj pomoći ili pak domu zdravlja na koji naiđete. Svi ti doktori i medicinsko osoblje koje se svakodnevno brine za ljudske živote pravi su pravcati heroji.

Vatrogasci koji ugrožavaju svoje živote kako bi spasili tuđe, guraju ruku u vatru (doslovno) kako bi spriječili katastrofe. Oni su pravi heroji.
Policajci koji u stvarnosti „jure“ zločince i čine naše ulice i gradove koliko toliko sigurnijim, iako sebe izlažu opasnosti, pravi su heroji.

Heroja ima posvuda i heroji ne moraju biti ljudi sa pozicijama kao što su gore navedeni. Čak i ti i ja možemo biti heroji. Čak i onaj dječak koji je ispred vas u trgovini kupio sladoled može biti heroj, vjerojatno i već jeste.

Kako to?

Vidite, po meni, za biti heroj ne trebate raditi nikakve monumentalne stvari. Dovoljno je nasmiješiti se u pravom trenutku kako bismo nekome pomogli. Čak i male sitnice koje ni ne primjećujemo, kao što je riječ hvala, ili molim, zaista nas čine herojima, bar na tren.

Da, da… Znam koliko ovo patetično i sladunjavo zvuči, vjerojatno ste već i karijes dobili. No stvari su takve kakve jesu.

Zar mislite da bi starici koja tegli pune vrećice išta značilo da Batman projuri pokraj nje? Zar bi smatrala njega herojem, ili nekog slučajnog prolaznika koji joj je pomogao da ne nosi te teške vrećice?

Riječ heroj je relativan pojam te se svakako može, i hoće, protumačiti na sve moguće načine, no heroj zaista može biti svatko, čak i slučajno, stoga si i ti koji si baki počistio kuću, i ti koji si pomogao tati, i ti koji si odnesao smeće, i ti koji si rekao dobro jutro teti u kafiću, i ti koji si propustio nekoga na blagajni, ali i ti koji si pravi prijatelj ili dobar roditelj ili oboje, pravi, stvarni HEROJ.

Da, Batman i Superman uvijek su bili i uvijek će ostati heroji, no zapamtite kako ne nose svi heroji plašteve!