Posjet kazalištu i predstavi koja nas je ostavila bez teksta

Dana 25. svibnja 2017. g., u popodnevnim satima (16h-22:30h) učenici  Srednje škole Mate Blažin,  koji su najviše čitali ove školske godine uputili su se u Rijeku u posjet Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana Plemenitog- Zajca.

Kako bi pobliže upoznali ono što se nalazi iza dva velika crvena zastora koji nam svakoga puta, zatvarajući se na kraju predstave, ostavljaju tajanstveni svijet kazališnih umjetnika imali smo upoznavanje iza kulisa. Tako smo postali pravi mali kazališni znalci uz pomoć gospođe Ane Tomljanović koja nas je provela kazalištem u kojem radi već 17 godina. Ispričala nam je povijest HNK, što je sve potrebno da kazalište funkcionira (oko 300 zaposlenih i nekih 100 različitih zanimanja: glumci, ali i redatelji, kostimografi, elektičar…..svi brinu o fnkcionalnosti kazališta) te brojne zanimljive priče. Uspjeli smo uhvatiti i glumce u pripremama prije predstave. No kako bismo “zaokružili” naš posjet kazalištu i umjetnosti koja se u njemu krije, pogledali smo naravno i predstavu!

“Mizantrop” davno poznata Moliereova priča sa sigurnošću je  svih očarala i ostavila bez teksta. O radnji predstave reći ću samo kako prekrasno prikazuje ljudsku narav i navede vas na razmišljanje, a ostalo prešućujem upravo kako biste je i sami pogledali i uvjerili se u moje oduševljenje!

Oko 21 h krenuli smo natrag u Labin, no nikako ne smijem propustiti ne reći vam koga smo sreli… Tonija Miluna! Ne samo da je profesorica Majda Milevoj Klapčić ispunila sva naša očekivanja ovim izletom, već smo uspjeli upoznati i, kako to mnogi kažu, našeg spasitelja što se tiče matematike! (o Milunu je pisala naša Ree Žigant, da promoviram malo i naše školske novinare 😀 http://novinessmb.com/2016/05/16/toni-milun-najbolji-prijatelj-srednjoskolaca/ ). 

Meni je ovaj izlet bio pun pogodak i ispunio je sva moja očekivanja. No najviše me se dojmila sama predstava koju moooooorate pogledati!

Vaša Anđelika…