Golubovi pismonoše

Koliko pisama ste poslali u svome životu?

Koliko mailova?

A koliko poruka?

Danas je sasvim uobičajeno da poruku koju pritiskom gumba pošaljemo, osoba na drugom kraju svijeta zaprimi za sekundu, pa čak i manje. Pisma koja su se još pred trideset godina na veliko pisala danas su gotovo pa i zaboravljena, pa tko još koristi taj antički način komuniciranja kada imamo Internet?!

Davnih dana, točnije u ne tako davnom 20. stoljeću, poruke su bile ručno pisane, a prenosile su se, ne konjima i kočijama čak niti magarcima, već sa golubovima pismonošama!

Danas smo ljuti kada nam se poruka šalje duže od dvadeset sekunda, a tada je bilo sasvim normalno da ti poruka stigne nakon nekoliko dana i to na golubu, dok si ti svakoga dana dok taj određeni golub nije stigao lovio svakog goluba kojega si vidio na cesti misleći da je to baš taj! 🙂

No, kako su golubovi znali gdje trebaju dostaviti pismo?

Pa, točan odgovor nije lako pronaći. Neki smatraju da pisma prenose samo mužjaci zbog toga što ih se odvoji od ženke koju se odnese na lokaciju gdje pismo treba stići, pa mužjaci, već potpuno izbezumljeni zbog ljubavi, lete do svoje drage. No ja ipak ovdje postavljam jedno pitanje, ako su ženku odnijeli do odredišta pisma, zašto nisu i pismo odnijeli kad već rade sav taj put?

Neki znanstvenici smatraju da golubovi pismonoše “vide” linije magnetnog polja zemlje te koristeći tu sposobnost, naravno uz izuzetno pamćenje pejzaža, uvijek uspješno dođu do svoje kuće.

Iako ne znamo kako to točno ti golubovi rade, njihovo mjesto u povijesti definitivno nije zanemarivo – oni su odigrali veliku ulogu za vrijeme rata te su Nijemci komunicirali baš uz njihovu pomoć!

Danas zasigurno nećemo slati pisma preko golubova, no ako se netko želi okušati u tome, želim mu svaku sreću, jer zašto ne isprobati? Tko zna, možda golubovi pismonoše budu ponovno u modi. 🙂