Dan SŠMB (15. 5. 2017.)

U jutarnjim satima stara dvorana Srednje škole Mate Blažine Labin vrvjela je od raznih događanja koja su se održala kako bi se proslavila 70. obljetnica postojanja škole. Bilo je tu raznih aktivnosti – za svakoga ponešto: od sporta do različitih radionica, komemoracije, dokumentarnih filmova, zavičajne nastave, predavanja o Japanu, predstavljanja elektroničkih igra, predstavljanje Erasmus projekta, digitalne kartografije, radionice prevođenja, predavanje o nasilju i dobrim odnosima u školi.

Pokušali smo popratiti sva događanja, ali kako je samo 10 novinara, a puno radionica nismo uspjeli biti u isto vrijeme na više mjesta, stoga se unaprijed ispričavamo svima koje nismo uspjeli uhvatiti i pozivamo ih da nam se jave ukoliko smo ih zaboravili spomenuti ili opisati (naknadno ćemo vas uvrstiti u članak). 🙂

 

Ples i sport od 8 do 10,15 u dvorani!

Za početak školskog dana naši maturanti su igrali svoje zadnje utakmice na parketu na kojem su proveli trčući, skakajući, a ponekad i ljenčareći- prisjećajući se 4 godine provedenih u našoj školi. Zabijali su se koševi, pucali golovi- djevojke su bile malo sramežljive pa se nisu odvažile na odbojku, ali ne zamjeramo im jer su one hrabro bodrile dečke koji su dali sve od sebe ne bi li pobijedili. Sportski je dio trajao od 8 do 9:30, a kasnije nas je Anđelika Licul zabavljala uz dance fitness program.

 

Radionica hrvatskog jezika

U radionici hrvatskog jezika učenici su mogli poslušati prigodne čestitke školi povodom 70. rođendana te na taj način još više osjetiti ponos i zahvalnost što su učenici baš naše škole.

Također su mogli poslušati autorske radove dijalektalne poezije učenice Vanese Aničić.

 

“Etnobotanički značaj biljaka na području Labinštine“

U učionici biologije pod vodstvom profesorice Sandre Juran, od 9 do 10 sati održala se prezentacija pod nazivom „Etnobotanički značaj biljaka na području Labinštine“ koja je izrađena za potrebe projekta „Green School“, Erasmus + KA2. U prezentaciji su sudjelovale učenice 3. razreda Kristina Višković, Massima Milevoj, i Dora Osmak te učenica 2. razreda Elena Miletić. Istražile su preko 20 biljaka s područja Labinštine, ukratko objasnile primjenu nekih od tih biljaka u ljekovite svrhe te govorile o etnobotanici općenito.

Za kraj su nam ispričale svoja iskustva koja su doživjele tijekom ovog projekta i preporučile svima koji su zainteresirani da se priključe ovom ili nekom drugom projektu jer zasigurno neće požaliti.

 

Iskustva iz Japana

Iskustava s putovanja u Japan, zemlju izlazećeg Sunca, podijelila je s nama profesorica Laura Kokot, profesorica matematike i informatike. Neki možda ne znaju, ali profesorica je provela duže vrijeme u Nagasakiju na stručnom usavršavanju iz matematike. Priliku za to je dobila putem programa koji omogućuje mladim profesorima da u drugim zemljama otkriju nove načine predavanja i da vide kako izgledaju školski satovi u različitim kulturama. Prije svega, trebala je položiti ispit iz japanskog jezika, ali kroz sve to je prošla zajedno sa svojim kolegama i tutorima koji su se brinuli da im ništa ne nedostaje. Boravak u Japanu se nije svodio samo na učenje, tu je bilo i mnoštvo izleta, posjeta muzejima i otkrivanja novih prijateljstava.

Ova prezentacija je definitivno bila velika motivacija svima da iskoriste svaku priliku za putovanja te da isprobaju nove stvari u životu jer treba iskorisiti svaku priliku da otkrivanje svijeta.

 

Povijest : Škole za Afriku, Point, Amfore i Mate Blažina

Inicijativa „Škole za Afriku“ pokrenuta je 2005.godine u Cape Townu s ciljem prikupljanja na pomoći i osiguravanja obrazovanja za djecu iz 13 najsiromašnijih zemalja svijeta. Od 2014. godine Hrvatska pomaže djeci iz Burkine Faso, a naša se škola priključila prošle školske godine pokretanjem brojnih radionica i prikupljanjem sredstava.

Na ovogodišnjem Danu SŠMB učenici, koji su sudjelovali u radionicama, predstavili su nam Burkinu Faso (treću najsiromašniju zemlju svijeta), a prisutni su kroz UNICEF-ov film mogli vidjeti što se sve do sada postiglo ovom inicijativom. Nakon odgledanog filma zasigurno se promijenio stav učenika o toliko omraženoj školi. Naime, svi su protagonisti naglasili koliko im obrazovanje znači, a njihovi roditelji itekako su zahvalni što je njihovoj djeci pružena prilika o kojoj su oni mogli samo sanjati.

U sklopu Dana škole uz suradnju s Udrugom antifašističkih boraca Labina obilježili smo i  72. obljetnicu pogibije narodnog heroja Mate Blažine.  Obilježavanje je  započelo komemoracijom i govorom Severina Frankovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca.  Nakon toga učenici Vanesa Aničić i Toni Hrvatin položili su vijenac ispred biste Mate Blažine, a učenica Karla Zupičić obratila se prisutnima sa par riječi o životnom putu Mate Blažine. U obilježavanju su sudjelovali i učenici   3. f,  1. f razreda i 1. i 2. p razreda u pratnji profesorica povijesti Dijane Muškardin i Sanje Gregorinić te profesorice politike i gospodarstva Jasmine Gruičić.

Nakon toga svi sudionici, članovi Udruge antifašista i učenici uputili su se u učionicu na projekciju dokumentarnog filma kojega su uradili učenici predstavnici  e-novina Point: Teo Rocco, Nina Savić i Rea Žigant, pod mentorstvom profesorice povijesti Sanje Gregorinić.

Sam dokumentarni film, izvrsno prikazuje životni put Mate Blažine. A možete ga pogledati na : https://www.youtube.com/watch?v=1u4Fnuve0SE

Pogledali smo i filmić o Pointu – tko smo i što radimo možete pogledati ovdje!

 

Digitalna kartografija 

Na radionici digitalne kartografije, koja je od prošle godine uvedena kao izborni fakultativni predmet u našoj školi, učenica Rea Žigant predstavila je svoju prezentaciju. U njoj je u kratko rekla što se na kartografiji uči, ali i o predmetu općenito. Nakon prezentacije učenicima je na primjeru pokazano par zadataka. Isti učenici nisu skrivali oduševljenje, uživali su u atmosferi. I svakako bi se složili da ovaj predmet nije beskorisno “bubanje” pojmova, već jedno novo, zanimljivo iskustvo.

 

“Misaona elektronička igra Master mind” 

Učenik 4. razreda mehatronike, Luka Silov predstavio je svoj završni rad, misaonu elektroničku igru “Master mind” pod vodstvom prof. Ivice Komadina.  S tom igrom bio je i na državnom natjecanju što je jako pohvalno, pogotovo za tako mali grad. Kako je kazao, igra radi na način da se pogađaju brojevi i sastoji se od led displaya ,mnogo led dioda i tipkovnice s brojevima. Kućište je napravljeno u našoj školi od pleksiglasa a igra ima i interaktivne zvukove. U igri se može namjestiti i vrijeme trajanja igre.
Ovo je dobar primjer da i učenici naše škole u tako malom gradu kao što je naš Labin mogu puno i da je potrebna samo želja i trud i svašta se može ostvariti.

 

U večernjim satima učenici i profesori mogli su uživati u otvorenju nove sportske dvorane.

Nakon predstavljanja sportaša labinštine svojim su se nastupom istaknuli i Zbor učenika Srednje škole Mate Blažine i zbor umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Naša škola predstavila se s dva video uratka i jednim projektom.
„Dobrodošli – Welcome – Willkommen – Benvenuti!“, naziv je video uratka na hrvatskom i tri strana jezika koji se uče u školi, a autorstvo potpisuju učenici Mateja Klapčić i Borna Fable. Drugi video uradak, nazvan „Tko je bio Mate Blažina“, djelo je učenika e-novina Point: Tea Rocca, Nine Savić i Ree Žigant pod mentorstvom nastavnice povijesti Sanje Gregorinić. „Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre” projekt je učenica Ree Žigant, Anđelike Licul, Miree Franković, Vanese Aničić i Elize Vickić pod mentorstvom Dijane Muškardin, a autorice pripadajućeg video uratka su Anamarija Šumberac, Viktorija Mikuljan, Emma Matošević i Ivana Knapić.

Posebno moramo pohvaliti naše kuhare i konobare koji se se i ovaj put pokazali kao dobri domaćini i vrijedno nas ugostili.

Više o ovoj temi možete pročitati na:  http://www.ssmb.hr/615/najava-proslave-70-obljetnice-srednje-skole-mate-blazine-labin.

Foto: Mirea Franković, Čedomir Ružić

Tekst: Vanesa Aničić, Eliza Vickić, Nina Savić, Karla Zupičić, Anđelika Licul, Mirea Franković, Filip Aleksandar Koroljević.