,,Čitanjem do zvijezda” – čitanjem do novih prijateljstva

I ove godine naša škola je sudjelovala u kreativno- edukativnom kvizu ,,Čitanjem do zvijezda”. Ovaj je kviz je osmišljen od strane Mreže hrvatskih knjižničara te potiče učenike da shvate ljepotu čitanja. Naši učenici su se jako potrudili te je čak dvanaest njih uspjelo proći na treću, regionalnu razinu kviza. Istarska županija i pročelnica Patricija Percan (žup. Odjel za prosvjetu), omogućili su učenicima te njihovim mentorima iz četiri srednje škole Istarske županije odlazak u Zagreb na natjecanje.

Srednja škole Mate Blažine je imala dvanaest predstavnike koje je za natjecanje pripremala mentorica prof. Majda Milevoj-Klapčić. Talijanska srednja škola Dante Alighieri  je imala jednu natjecateljicu, a mentorica joj je prof. Elda Pliško Horvat.  Iz srednje škole Mate Balote Poreč, sudjelovalo je pet učenika, mentorica Mihaela Peruško. Iz gospodarske škole Buje regionalnoj razini pristupilo je dvoje učenika sa mentoricom prof. Majdom Cvitko.

U Zagrebu je naš domaćin bila XVI. Zagrebačka gimnazija te nas je ugostila njihova knjižničarka, Jadranka Tukča koja je ujedno i njihova mentorica. Dočekali su nas sa bogatim programom , nakon čega smo zajedno sa pet njihovih učenika započeli rješavati kviz. Ispit je trajao šezdeset minuta, odgovorili smo na 75 pitanja koja su bila vezana uz četiri knjige koje smo pročitali, a to su:

Dnevnik jedne narkomanke, nepoznata autorica,

Patnje mladog Werthera, Johann Wolfganf von Goethe,

Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme, Sherman Alexie,

Bilješke jedne gimnazijalke, Nada Mihelčić.

Kada su svi završili sa kvizom, učenici naše škole predstavili su aplikaciju za prevenciju nasilja, koju su izradili zajedno u projektu s norveškom školom.

Nakon službenog dijela izleta, naši domaćini su nas odveli u razgled grada te smo posjetili Muzej iluzije. Potom smo imali slobodno vrijeme namijenjeno shoppingu, razgledavanju grada, odlasku na kavu…Nakon slobodnog vremena, svi smo se okupili te su nas domaćini odveli na razgledavanje starog grada: Kaptola i Gradeca.

Ovo je definitivno bilo prelijepo iskustvo koje vrijedi ponoviti. ,,Čitanjem do zvijezda” je kviz koji je ujedno kreativan i edukativan te u nama budi ljubav prema čitanju. Jako smo zahvalni svima koji su nam omogućili odlazak u Zagreb i nadamo se da ćemo i dogodine rješavati kviz zajedno sa nekom školom jer ,,Čitanjem do zvijezda” vodi do novih prijateljstva.