Zašto je šah nalik na život?

Za igru šaha potrebno je strpljenje, smirenost i taktičnost. Potrebno je razmišljati unaprijed, ali ostati u ovom sadašnjem trenutku kako vas nitko ne bi mogao omesti. Trebaš imati potpunu koncentraciju nad tijekom igre jer ako nešto propustiš – gubiš.

Zvuči poznato?

Život je, vjerovali vi ili ne, vrlo sličan šahu. Dovoljan je jedan jedini trenutak neopreznosti i suočeni ste sa zidom – ŠAH-MAT!

Razmišljate li previše, izgubiti ćete se u vlastitim mislima i moguće napraviti poneku krivu odluku, povrijediti nekoga ili razočarati samoga sebe. Ako u šahu previše razmišljate, ne stignete vidjeti one najjednostavnije stvari te vam se pobjeda krije ispod nosa, no vaše su misli daleko od bilo kakve jednostavnosti koja bi vam tu pobjedu i donijela.

U životu gubimo i pobjeđujemo; sreća nije vječna, dobro raspoloženje lako se kvari, no ipak nije sve tako crno. Gubiš pijune -gubiš prijatelje, pokušavaš obraniti kralja – samoga sebe i svoje voljene. Ponekad si uspješan, ponekad ne, no i pobjeda i poraz su dio jedne te iste igre.

Bez crnih pijuna oni bijeli bili bi nevažni, samo figurice na šahovskom polju bez svrhe i namjene. U životu bi bez teških trenutaka i tuge bilo dosadno, monotono, jednostavno prazno, iako svi mi smatramo kako bi bez teškoća bilo mnogo bolje – vjerujte mi, niste u pravu!

Bez tuge i teških trenutaka ne možemo napredovati jer nas ništa ne potiče, ne motivira. Kada smo sretni jednostavno smo sretni i ništa nam više ne treba, ne težimo boljem jer je to „bolje“ već tu!

Uz malo tuge (nažalost, tuga nikada ne dolazi u malim količinama) mi sami postajemo bolji i učimo koliko sreća, kada je prisutna, zapravo vrijedi.

Šah i život su oboje taktične igre koje nas uče da i poraz i dobitak ponekad imaju jednaku vrijednost. Nažalost, kada u životu doživimo šah-mat, nisam sigurna možemo li baš svakoga puta ponovno posložiti figurice i nanovo započeti igru, zbog toga nas šah itekako dobro trenira i uči kakve posljedice svaki naš potez zapravo ima.

Budite taktični, oprezni, no nikada ne previše oprezni i u strahu od slijedećeg poteza bio on kriv ili ispravan. Trudite se, budite uporni jer svi jako dobro znamo kako ništa u našem životu nije sasvim jednostavno. Na kraju krajeva, važno je da ipak IGRATE!

Sretna vam igra, koliko u šahu, toliko i u životu! 🙂