“Tanjur pun dobrote!” – Najkamera 2017.

Olivera Tadić, Anamaria Šumberac, Viktoria Mikuljan, Emma Matošević, Ivana Knapić i Dijana Muškardin

 

Na natječaj Udruge “Žmergo” učenice 2 f razreda Anamaria Šumberac, Viktoria Mikuljan, Emma Matošević, Ivana Knapić pod vodstvom mentorica Dijane Muškardin i Olivere Tadić osvojile su prvo mjesto za Najkameru na razini Republike Hrvatske.

Prijavljena su bila 34 video uratka u kojima je sudjelovalo 396 učenika i 53 učitelja i profesora mentora iz 12 osnovnih i 10 srednjih škola iz cijele Hrvatske uključenih u projekt EAThink2015 – “Jedi lokalno, misli globalno”.

Udruga želi poduprijeti kreativne ideje učenika za društveno angažirane video uratke kojima odgovaraju na problematiku globalnih izazova u području hrane. U formi video uratka u trajanju do 30 sekundi, učenici škola diljem Hrvatske imali su zadatak prepoznati i iznjedriti inovativne ideje kao njihove prijedloge rješenja za uočene probleme na u području uzgoja hrane, bacanja hrane i odgovorne kupovine i potrošnje hrane. Na osnovu pobjedničkog videa učenika razvit će se medijska informativna kampanja projekta na nacionalnoj razini s ciljem podizanja svijesti o izazovima globalnog razvoja.

Naše učenice su se natjecale pod temom” Kritička, odgovorna kupovina i potrošnja hrane”. Ideja im je bila u spotu „Srdela jučer za danas i sutra“ prikazati svakodnevni mediteranski život te značaj zdrave mediteranske prehrane kroz različite scene koje opisuju ribarsko naselje i samu Labinštinu. Korištene su i fotografije i scene prošlogodišnjeg školskog projekta “Srdela” koji su radili učenici sadašnjeg 4.f razreda na satu kemije i povijesti.  Cilj je bio prikazati važnosti mediteranske prehrane u životu  i adolescenata i svih generacija te time osvijestiti stanovništvo o važnosti konzumiranja ribe i ostalih morskih plodova te povratak veoma staroj ribarskoj tradiciji. Saznanje da je Hrvatska jedna od najgorih država po količini unosa i konzumiranja ribe potaknula je učenike na izradu video spota. Kao primorska zemlja ribarstvo je jedna od najvažnijih djelatnosti. Školski projekt “Srdela” upravo je imao za cilj prikazati važnost konzumiranja ribe ne samo na razini škole već i uključujući cijelu lokalnu zajednicu. Ovaj video govori kako je važno očuvati samo tradiciju pripravka ribe te kako se ta tradicija riba vrednovati i prenositi na mlađe generacije.

Autorski tim čine učenice 2. razreda gimnazije Anamaria Šumberac, Viktoria Mikuljan, Ivana Knapić, Emma Matošević pod vodstvom mentorica Dijane Muškardin i Olivera Tadić.

(Tekst: Dijana Muškardin; foto: Čedomir Ružić)

Čestitke !!!