Besplatno školovanje?

Pravo na obrazovanje jedno je od temeljnih ljudskih prava. U svim zakonima i brojnim deklaracijama koje govore o ljudskim pravima ističe se kako bi obrazovanje trebalo biti besplatno i jednako za sve.

No je li to doista tako?

Rekla bih NE! Školovanje je ne samo naporno djeci, već je i prava muka roditeljima i skrbnicima koji to školovanje plaćaju.

Istina, učenik ne plaća nikakav novac da odsluša 45 minuta nastave iz bilo kojeg predmeta, pa ako naše obrazovanje gledamo na taj način, onda uistinu jeste besplatno.

No stvarnost je malo drukčija. Možda ne trebamo plaćati za slušanje predmeta, no plaćamo knjige, radne bilježnice, radne listiće, ispite, papire, trokute, torbe, olovke i ostali potreban pribor prijeko potreban za praćenje nastave iz različitih predmeta…..

I sve to doista masno plaćamo!

Novi set knjiga za peti razred osnovne škole iznosi 1 075 kuna i to bez bilježnica i ostalog pribora!

Besplatno?

1 075 kuna mi ne izgleda baš besplatno.

Nije uzalud kada se roditelji bune zbog troškova knjiga i školskog pribora, pogotovo u kućanstvima gdje ima više od jednog djeteta – školarca. Samo knjige „pojedu“ polovicu prosječne plaće, a  da ne pričamo o odjeći i obući koju dijete mora imati za u školu (jer ne može hodati golo naokolo). Ako nekim slučajem dijete živi dalje od škole, a nema organizirani prijevoz, još na popis troškova dodajemo i trošak za gorivo, odnosno autobus koji se isto plaća.

Reći će netko srednja škola nije obavezna, ali osnovna škola jeste obavezna, stoga bi i knjige trebale biti, ako ne besplatne, onda barem malo jeftinije.

Jasno je kako će fakultet biti najskuplji dio obrazovanja. Kad završiš osnovnu i srednju te upišeš fakultet, e tek te onda čekaju troškovi. Plati stan ili dom (ako studiraš van mjesta u kojem živiš, a to je većina studenata), plati prijevoz do faksa, a trebalo bi nešto i pojesti svaki dan pa treba i za to jako puno novaca. Kad to podmiriš svaki profesor traži (opet) neke svoje knjige, po mogućnosti koje je on napisao, kupljene u izvornom obliku,a ne kopirane (jer ipak je kopiranje zabranjeno, ali eto to je i dio gdje studenti krše zakon da bi uspjeli barem malo uštediti i preživjeti mjesec).

A gdje su izlasci, kave s prijateljima, školski ili studentski izleti/terenske nastave (naravno i one se plaćaju- “ako želiš nešto vidjeti plati!”)….e toga se često moramo odreći ako nismo dobrostojeći učenici ili studenti.

Dakle, zaključujem kako školovanje nikako nije besplatno jer  probija svaki normalan ili prosječan budžet građanina Republike Hrvatske.

Za kraj, osjećam izrazito veliku potrebu da kažem jedno veliko HVALA roditeljima (kako mojima tako i svim ostalim roditeljima) što nam omogućuju to skupo – besplatno obrazovanje!