Kako osvajamo županijska natjecanja!

Kako osvojiti županijska natjecanja? Je li potrebna sreća, znanje ili možda upornost i vježbanje? Složili biste se sa mnom da je potrebno sve navedeno, a ponajviše motivirani učenici i profesori. Sudeći prema uspjesima čini se kako naša škola zaista sve to ima.

Školska godina 2015./2016. bila je puna uspjeha za Srednju školu Mate Blažine Labin,  mogli smo se pohvaliti brojnim vrhunskim rezultatima na razni županije i države, a čini se da je ova godina nadmašila prošlu. Naime, u proteklih mjesec dana održana su županijska natjecanja iz brojnih predmeta i naši učenici doslovno ” rasturaju” pa smo odlučili napisati par riječi o našim zvijezdama i pokazati kako stvarno možemo biti ponosni na naše učenike, ali i njihove mentore-profesore.

Od likovne kulture, preko tjelesne i zdravstvene kulture, od matematike i informatike do geografije i povijesti, od elektrotehnike do kuharstva, od hrvatskog do njemačkog jezika, čini se da pokrivamo sva područja. 🙂

Vodeći se onom starom poslovicom “U zdravom tijelu zdrav duh“, najprije ću pohvaliti  naše rukometaše koji su osvojili prvo mjesto na županijskom natjecanju u rukometu. Sudjelovalo je 7 srednjih škola, a našu su školu pod vodstvom profesorice Ljiljane Štingl predstavljali učenici: Toni Štingl, Marin Dukić, Vanja Šehić, Fran Mileta, Mate Ružić, Karlo Štucin, Noel Ardalić, Gabriel Radović, Karlo Banović, Mario Fable, Edins Osmić, Dominik Zulijani i Matej Višnjić.

Već znamo da nas na državnim natjecanjima predstavljaju :

U disciplini elektroinstalater Edi Buršić učenik 3 ams razreda, koji je pod mentorskim vodstvom profesora Alena Šestaka na međužupanijskom natjecanju osvojio 3. mjesto.

U osnovama elektrotehnike Marko Paliska, učenik 2 e razreda pod vodstvom mentora prof. Milivoj Crvaka.

Novinarski rad Karle Zupičić, učenice IV.o razreda gimnazije na državnoj smotri LiDraNo 2017. Pod vodstvom mentorice, profesorice hrvatskog jezika Branke Komljenović.  Učenica je napisala samostalni novinarski rad – reportažu “Sudbine pred kojima zatvaramo oči”, a to je priča o beskućnicima na području Labinštine i Pule, s naglaskom na ljude koji borave u Prihvatilištu za beskućnike gradskog Crvenog križa u Puli.

Prva mjesta na županijskim natjecanjima osvojili su učenici iz matematike, informatike, likovne kulture i povijesti.

Na županijskom natjecanju u Puli uspješni su bili i matematičari: osvojili su dva 1. mjesta i jedno 2. mjesto.  U kategoriji općih, jezičnih i četverogodišnjih strukovnih škola za 1. razrede učenik Martin Šverko pod mentorstvom Roberte Germin Mileta osvojio je 1. mjesto. Za 2. razrede učenik Marko Damjanić pod mentorstvom Đanija Žufića osvojio je 1. mjesto, a učenik Karlo Frankola osvojio je 2. mjesto pod mentorstvom Ticijane Šumberac.

Na Županijskom natjecanju iz informatike INFOKUP 2017. Karlo Frankola, učenik 2. razreda opće gimnazije sudjelovao u dvije kategorije i to Osnove informatike (Gimnazije) i Primjena algoritama SŠ (2. razred) i u obje kategorije osvojio 1. mjesto pod vodstvom mentora Elera Diminića.

Marko Damjanić, učenik 2. razreda elektrotehničkog usmjerenja je osvojio 1. mjesto u kategoriji Osnove informatike (Strukovne škole) pod vodstvom mentorice Laure Kokot. 

Leonarda Milevoj, učenica 4. razreda opće gimnazije i Mirea Franković, učenica 2. razreda opće gimnazije osvojile su 1. i 3. mjesto na županijskom LIK-u iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna (LIK 2017.),  mentorica nagrađenih učenica je Alida Blašković Koroljević. Radovi učenica su “Dihotomija” Leonarde Milevoj i “Nečije su ruke izgradile prošlost, no hoće li naše izgraditi budućnost” Miree Franković.

Na Županijskom natjecanju iz fizike u skupini prvih razreda gimnazije i prvih i drugih razreda četverogodišnjih strukovnih škola, u konkurenciji 19 učenika, Martin Šverko, učenik prvog razreda elektrotehničara, uz mentoricu Sanju Bokun, osvojio je prvo mjesto, dok je Marko Damjanić, učenik drugog razreda elektrotehničara uz mentora Nedeljka Mandića zauzeo drugo mjesto. U skupini dva natjecali su se učenici drugih razreda gimnazije i trećih razreda četverogodišnjih strukovnih škola. U konkurenciji 10 učenika Karlo Frankola učenik drugog razreda opće gimnazije, uz mentoricu Sanju Bokun, osvojio je prvo mjesto.

Na Županijskom natjecanju iz povijesti Predstavnici Srednje škole Mate Blažine bili su Nina Savić, Adem Mahmić i Enrico Rajković pod vodstvom prof. povijesti i pedagogije Sanje Gregorinić. U kategoriji prvih razreda gimnazije prvo mjesto osvojila je Nina Savić, učenica 1.o razreda opće gimnazije. U kategoriji drugih razreda prvo mjesto osvojio je Adem Mahmić, učenik 3.e razreda elektrotehnike. U kategoriji četvrtih razreda gimnazije prvo mjesto osvojio je Enrico Rajković, učenik 4.o razreda opće gimnazije.

I kemičarke SŠMB-a bile su prve na županijskom natjecanju. Massima Milevoj u kategoriji 3 razreda i Karmen Rabar u kategoriji 4 razreda. Samostalni rad pod vodstvom profesorice kemije i mentoricea Olivere Tadić Massima Milevoj napisala je na temu „Priprava indikator papira“, a Karmen Rabar na temu „Voda je Život?“ Obje su učenice osvojile prvo mjesto u svojoj kategoriji.

Na natjecanju iz geografije u kategoriji prvih razreda srednje škole  Aleksandar Parenta osvojio je 3.mjesto, a u kategoriji četvrtih razreda Viliam Vojić, isto 3. mjesto, mentorica učenicima je profesorica Karmen Diminić-Milevoj.

U znanju njemačkog jezika istaknula se Anđelika Licul, učenica 2 razreda, osvojivši 4. mjesto na županijskom natjecanju, pod vodstvom mentorice profesorice Elvijane Frančula Tenčić.

Na međužupanijskom natjecanju Instalatera grijanja i klimatizacije maturanti naše škole Deni Hatić i Lari Negri iz III.ams osvojili su 6. mjesto u konkurenciji 9 škola iz 7 županija pod vodstvom njihovih mentora Elvisa Miletića i Igora Zulijanija.

Na Danima meda u Pazinu – međunarodnoj prodajnoj izložbi pčelarske opreme, pčelarskih proizvoda i stručno edukativni skup predstavili su nas učenici Lea Vidić, Boris Žgaljardić, Stefano Salamon, Laurora Tenčić i Antonio Brajković,pod vodstvom njihovih profesora Dorjana Mohorovića i Nevia Gašparinija. Uz mentorstvo istih profesora učenici Vanesa Čep i Stefano Salamon sudjelovali su na regionalnom natjecanju GASTRO 2017. u Malom Lošinju u hotelu Bellevue i zauzeli 7. mjesto.

I za kraj pohvaljujemo i sve druge profesore i učenike koji gore nisu navedeni, a sudjelovali su na natjecanjima, susretima i smotrama te ostvarili isto tako dobre rezultate. Držimo palčeve za što bolje uspjehe na državnim natjecanjima.