Svjetski dan voda!

voda

Voda je snaga koja stvara i daje život i zato je skupština UN-a rezolucijom 1993. godine proglasila 22. ožujka Svjetski dan voda. Taj datum trebao bi nas podsjetiti na važnost vode jer je upravo ona osnovni sastojak svih živih bića. Život bez nje ne bi bio moguć i zato svi trebamo razmišljati o njenoj presudnoj važnosti i zašto ju i kako trebamo čuvati.

Naš plavi planet čini 97,5 % morske vode, a dok na pitku vodu otpada samo 1% i tom 1% prijete brojne opasnosti poput zagađenja. Zagaditi vodu možemo na brojne načine na primjer industrijom, otpadnim vodama i otpadom. Time što zagađujemo vodu štetimo sami sebi jer čista voda poboljšava naše zdravlje, čisti naše tijelo, hladi nas i daje nam snagu. Jednako tako voda nam služi za održavanje osobne higijene, za piće, za kuhanje, za pranje tj. voda je dio svakog aspekta našeg života.

Većina nas jednostavno otvori slavinu te koristi pitku i čistu vodu u svakodnevnom životu. Da bi tako i ostalo, svatko od nas može dati doprinos očuvanju vode tako da pri pranju zublju, ruku, kose zatvorimo slavinu, perilicu rublja i suđa uključimo samo kad je puna jer kad štedimo vodu štedimo i energiju. Međutim, više od petine svjetskog stanovništva nema stalni pristup korištenja pitke vode. U svijetu godišnje zbog nečiste ili zbog nedostatka vode umire gotovo 15 milijuna ljudi te 80% svih bolesti nastaju zbog zagađene vode. Ti zastrašujući podaci pokazuju nam koliko smo zanemari osnovno pravo svakog čovjeka na život oduzevši mu pravo na čistu vodu.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima značajne rezerve pitke i čiste vode. No to ne znači da se ne trebamo brinuti jer zbog različitih čimbenika na primjer zbog onečišćenja, naše dragocjene rezerve mogu biti neiskoristive. Zato mudro koristimo, štedimo i čuvajmo vodu jer voda život znači.