Svjetski dan osoba s Down sindromom

Svake godine 21. ožujka obilježava se “Svjetski dan osoba s Down sindromom”. Prosječno jedno od 650 novorođene djece u svijetu se rađa s sindromom Down. Zašto baš 21.? Taj datum je odabran kako bi simbolički označio potrostručenje (trisomiju) na 21. kromosomu, koju imaju osobe oboljele od ovog sindroma. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Povodom tog dana, kako bismo pružili podršku i proširili svijest o Down sindromu potrebno je da obučemo dvije različite čarape. One su simbol jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su poboljšanje položaja i kvalitete života osoba s Down sindromom. Potrebno je njihovo uključivanje u društvo, pružanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Down sindromom.

Djeca i osobe s Down sindromom najčešće su vesela, komunikativna, dobrodušna, ovisno o stupnju Downa mogu biti kreativni. Gotovo cijeli život im je potrebna pomoć obitelji, ali je važno i da se osamostale za samostalan život.

Pokaži i ti da podržavaš uključivanje osoba s Down sindromom u vrtiće, škole, na posao i obuci šarene čarape!