INSTRUKCIJE.

Škola je ponekad teška, s time se svi slažemo. Gradiva ima napretek i nije lako sve te činjenice naučiti, zapamtiti i razumjeti, no ipak učenici gotovo uvijek imaju najviše poteškoća sa predmetima kao što su matematika i fizika. Većini učenika nije lako shvatiti svo gradivo na satu, stoga uz vježbanje kod kuće, mnogi odlučuju krenuti na instrukcije iz više – manje matematike i fizike.

Gotovo 87% učenika redovito pohađa instrukcije iz matematike.

Jesu li nam instrukcije zaista toliko potrebne i zašto uopće idemo na instrukcije?
Možemo li si nekako drugačije pomoći, bez razbijanja budžeta?

Stvari nisu toliko jednostavne, no glavni razlog potrebe za instrukcijama jeste taj što učenici ne stignu sve popratiti i shvatiti na nastavi (zbog kojega je to razloga ne mogu ništa reći 🙂 ).

Šalu na stranu, izgleda da je mnogim učenicima dodatna pomoć pri matematici i fizici prijeko potrebna te da ne bi bili u stanju pratiti nastavu ili još manje polagati ispite sa prolaznim ocjenama bez instrukcija.

Cijene instrukcija iz matematike kreću se u rasponu od 40 kuna po satu do 80 kuna po satu, ponekad i više, sve zavisi od instruktora do instruktora. Lako je zaključiti kako je roditeljima ponekad veća muka, od same pomisli da im dijete ne uspijeva pohvatati svo gradivo, činjenica da će morati skupo plaćati za instrukcije.

Naravno, pitanje instrukcija poteže i pitanje koliko profesori zapravo rade sa djecom, no profesore se ne bi smjelo kriviti jer ne odgovara svakom djetetu svaki stil predavanja, zbog toga će jedan učenik biti prezadovoljan, a drugi će tražiti pomoć izvan učionice – kod instruktora.

Pa, zbog čega nam zaista trebaju instrukcije?

Ne postoji samo jedan odgovor na ovo pitanje; neki odlaze na instrukcije jer ima zaista fali dodatno pojašnjenje gradiva, drugi odlaze na instrukcije čisto kako bi dobili na sigurnosti da oni to gradivo znaju, treći će ići na instrukcije da ponove gradivo i provjere postoji li još nešto što možda nisu u potpunosti shvatili.

Bilo kako bilo, činjenica je da sve više učenika poseže za instrukcijama iako mnogi govore kako im u stvarnosti ne bi smjele biti potrebne jer im škola pruža dovoljno mogućnosti da sve nauče, barem za prolaznu ocjenu.

Ipak, nikako mi  se ne čini da će doći do smanjenja potrebe za instrukcijama, kako u bližoj budućnosti, tako ni u daljoj. Ovo pitanje otvara i problematiku školstva i samog školskog sustava, no je li nam potrebna reforma školstva u to neću ulaziti.

Ono što je svima jasno jeste to da nam je potreban prilagođeniji oblik nastave koji će se obraćati učenicima, ne kao skupini, već koji će se obratiti svakom učeniku kao pojedincu u stilu da se svakome objasni ono što im nije jasno.

Također, mnogi profesori imaju dopunske nastave u školi koje su besplatne, no mnogo se puta dogodi da se na te sate nitko ne pojavi već radije biraju plaćanje instrukcija. Razlog tomu nije mi poznat, možda su danas, uz mnoge druge stvari, instrukcije postale stvar prestiža – onaj tko ima plaća, onaj tko nema vuče jedinice…

Instrukcije nisu samo iz matematike i fizike, ima onih učenika koji polaze instrukcije iz hrvatskog jezika, engleskog jezika, talijanskog jezika, kemije pa čak i iz povijesti. Možda idemo na instrukcije i vjerujemo kako će nas netko bolje naučiti samim time što te instrukcije plaćamo, pa bi bilo korektno da nešto i zapamtimo, ako smo već platili 150 kuna za tri sata instrukcija. Vjerojatno zbog toga ispada da nas instruktori bolje nauče od profesora na satu, no mislim da je jedno dobro rješenje koje valja isprobati ona vrlo poznata metoda grijanja stolice. No, možda bi bilo mnogo učinkovitije da probamo mi učenici jedni drugima pomoći i davati si instrukcije. Tko zna, možda preživimo srednju i bez instrukcija. 🙂