Međunarodni dan žena

download

 Žene.…da ih nema trebalo bi ih izmisliti, svaka je posebna na svoj način i svaka zaslužuje poštovanje već samim time što ne bi bilo svijeta bez žena. Bez obzira na to, žene su veći dio svoje povijesti bile u drugom planu i nisu mogle same odlučivati o svojim životima. U većini zemalja to je danas iskorijenjeno, ali i dalje imamo neke države u kojima se žene ne poštuju dovoljno i u kojima nemaju jednaka prava kao muškarci. To je i razlog zašto treba slaviti i poticati Dan žena!

Međunarodni dan žena (skraćeno poznat kao Dan žena, a nekad popularan Osmi mart), obilježava se 8. ožujka svake godine u gotovo svim zemljama svijeta. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Da se muški spol ne bi osjećao ugroženim, valja istaknuti kako su žene veći dio povijesti bile ugnjetavane, bez ikakvih politički i ljudskih prava, smatrane za one koje moraju prati, kuhati, peglati i slušati svoje očeve te kasnije svoje muževe. Takav stav prema ženama počeo se mijenjati razvojem industrijalizacije te nakon Prvoga svjetskog rata, kada su žene počele raditi i tzv. muške poslove. Upravo je taj kraj 19. stoljeća i početak 20. stoljeća ujedno i početak razvoja pokreta sufražetkinja, pokreta koji se zalagao za žensko pravo glasa i jednakost s muškarcima.

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. odlučeno je da se 8. ožujak u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim danom žena. Iako postoje neke države u kojima do danas nije proglašen, u većini Europskih zemalja je, a u nekima je to čak i državni praznik. Zašto baš taj dan? Jer su se na taj dan 8.3.1857. godine žene u New Yorku, koje su radile u tekstilnoj industriji pobunile protiv loših uvjeta rada, niskih plaća i kršenja njihovih ljudskih prava. Tada su bile rastjerane od policije, ali su ubrzo osnovale svoj sindikat te počele sve žešču borbu za poboljšanje prava. I slijedećih par godina događale su se dmenostracije na 8.3., a najpoznatija takva bila je 1908. godine kada je 15 ooo žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće, bolje radne uvjete i pravo glasa.

U većini zemlja na ovaj se dan žene razveseli cvijećem, a ponegdje i drugim poklonima kao što su razne bombonjerice i čokolade. Žene i same slave pa obilježe “svoj” dan uz sastanak s prijateljicama, uz predstavu, večeru i slično. U Italiji je cvijet mimoza simbol Dana žena, a u većini zemalja to je karanfil, tako ako se pitate što pokloniti za Dan žena najbolje da izaberete  karanfil, mimozu, ali može i narcisi, jaglaci, ljubičice…na vama ostaje izbor.

Važnost obilježavanja ovog dana jest kako bi se podigla svijest o ravnopravnosti spolova jer naša borba za ravnopravnost još uvijek traje. Ovdje moram  istaknuti primjere na kojima se to najbolje vidi, a to je da i danas nema puno žena u politici te da su žene u pojedinim zanimanjima za isti posao manje plaćene od muškaraca.

I za kraj pružite svojim ženama, majkama, kćerkama, curama, prijateljicama zahvalnost, poštovanje i ljubav svakog dana,a ne samo jedan dan u godini. Sjetite se dobre izreke izraelske političarke Golde Meir koja kaže: „Ne mogu reći jesu li žene bolje od muškaraca, ali mogu reći da sigurno nisu gore.“ Zato budimo jednaki u pravima! 🙂

feminist, human rights, and woman image

 

Dio teksta napisala je Katarina Šverko.