Bologna kroz oči umjetnika

Bologna je grad u području sjeverne i srednje Italije, a poznata je po prvom ikada osnovanom sveučilištu, ali i po mortadeli, mozzarelli i drugoj fantastičnoj hrani.

Gimnazijalci srednje škole Mate Blažina iz Labina posjetili su 3.ožujka ovaj veličanstveni grad.
Iako je ovo bio školski izlet, odmaknuti ću se od tipičnog izvješća te ću vam prikazati Bolognu iz sasvim drugačije perspektive – Bolognu kroz oči umjetnika.

Trenutno se u Bologni održava izložba jednog ekstravagantnog španjolskog umjetnika Salvadora Dalija koju svakako preporučam da posjetite ako imate tu mogućnost – no ovo je samo primjer kako u Bologni ne nedostaje umjetničkih izložaba te kako svatko može naći izložbu po svome ukusu.

Ja sam se ipak odlučila pokazati vam bolognsku umjetnost na niskobudžetnom nivou – treba vam svega nekoliko eura za piće i hranu.

Hodajući po ulicama Bologne svaki čovjek, bio on umjetnik ili ne, mora priznati kako vam neke stvari jednostavno moraju oduzeti dah.

Bologna je poznata po kolonadama, a te su kolonade svojevrsna umjetnička djela koja su, barem meni, izmamila osmijeh na lice. Svaka je kolonada posebna, bilo da ima drugačije stupove ili je drugačije boje, ili je pak njezin strop ukrašen prekrasnim crtežima koji mame uzdahe.

 

Kada se spominje arhitektura Bologne, mnogi će odmah reći kako im prvo na pamet padne cigla. Zbog te je cigle Bologna i dobila nadimak „Crvena“. Ta je crvenkasta boja uistinu šlag na torti u predivnoj Bologni jer joj daje jedan romantični ugođaj.

No kako sam ja osoba koja uvijek traži detalje koji nešto čine posebnim, u ovome sam gradu to i našla!

Pod izrađen od mozaika, ulice sa reljefnim zidovima, okvir vrata prepun reljefnih skulptura, stropovi ispunjeni mnoštvom crteža, domišljati i sasvim prihvatljivi grafiti po zidovima, znakovi restorana sa lijepim simbolima i oblicima, kvaka u obliku ljudske ruke, ključanica u obliku ljudske glave i još pregršt sitnih detalja koji vam definitivno mame pogled na sve moguće strane samo čekaju da ih otkrijete!

Svaki će posjetitelj osim u dobroj hrani i predivnoj arhitekturi, uživati i u sitnim detaljima koji su vidljivi samo onome tko ih i traži! A vi? Što vi tražite? Detalje ili impozantne građevine? Bilo kako bilo, Bologna je pravi odabir za svakog umjetnika i onoga tko se tako osjeća! 🙂