Maškare

Maškare ili poklade su naziv za razdoblje nakon Sveta tri kralja (6.1.) do Pepelnice, odnosno početka korizme. To razdoblje karakteriziraju maske, kostimi, maškarane povorke, plesovi, zabava te obilje jela i pića.

Smatra se da slavljenje ovog običaja potječe još od starih Rimljana koji su svake godine krajem prosinca slavili saturnalije – rimske festivale u čast boga Saturna. Saturn je bio rimski bog poljoprivrede pa su za vrijeme saturnalija njemu u čast prinosili žrtve u Saturnovom hramu, održavali gozbe i zabave. Također se smatra da su maškare potekle od magijskih obreda kojima se je htjelo otjerati zimu i zle sile i duhove prerušavanjem u neki lik, sipanjem pepela i bukom.

U današnje vrijeme maškare se obilježavaju diljem svijeta, a najpoznatiji su venecijanski, brazilski i naš riječki karneval. Glavni simbol venecijanskog karnevala su predivno ukrašene maske šarenih boja, brazilskog parade škola sambe, a našeg riječkog sve pomalo, ali najviše zvončari.

Zvončari su najpoznatiji ophodnici stočarske pokladne magije u Hrvatskoj, a neki od njih su upisani na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Njihovi glavni simboli su zvona koja nose oko pojasa, ovčja vuna i maske koje su najčešće glave nekih životinja. Prema tradiciji zvončarom može postati samo muškarac i smatra se da ne može svatko biti zvončar jer mora imati vrlo veliku fizičku izdržljivost pošto oni na sebi nose vrlo teška zvona ili pak jedno veliko zvono (Halubajski zvončari), a i neke maske znaju biti prilično teške. Zvončari su uvijek u skupini od 20 ili više članova i kreću se polaganim tempom kako bi naglasili i održali ritam svakog zvona. Tijekom hoda se i međusobno sudaraju kako bi još više pojačali zvonjavu. Njihov cilj je snažnom i glasnom zvonjavom otjeraju zimu, zle sile i uroke od njihove stoke po starim vjerovanjima. Osim toga, oni na taj način žele iskazati i svoju snagu, čvrstoću i izdržljivost. Neki od najpoznatijih zvončara su Halubajski zvončari, Brežanski zvončari, Žejanski zvončari i Rukavački zvončari.

Tradicija slavljenja maškara zaista se održala kroz mnogo godina povijesti prelazeći iz jednog oblika u drugi. U početku je to bilo u čast slavljenja bogova, zatim tjeranju zla, a danas je dobila sasvim novi oblik koji najviše od svega ima svrhu dobre zabave i druženja. No, ipak mislim da možemo biti ponosni što se ta tradicija održala do danas i uspjela obogatiti našu kulturnu baštinu.

Rijecki_karneval_140210_Halubajski_zvoncari_9

 

Definicija zvončara preuzeta sa: https: https://hr.wikipedia.org/wiki/Zvon%C4%8Dari