You are here
Home > Zabava - Zanimljivosti > Maškare

Maškare

Maškare ili poklade su naziv za razdoblje nakon Sveta tri kralja (6.1.) do Pepelnice, odnosno početka korizme. To razdoblje karakteriziraju maske, kostimi, maškarane povorke, plesovi, zabava te obilje jela i pića.

Smatra se da slavljenje ovog običaja potječe još od starih Rimljana koji su svake godine krajem prosinca slavili saturnalije – rimske festivale u čast boga Saturna. Saturn je bio rimski bog poljoprivrede pa su za vrijeme saturnalija njemu u čast prinosili žrtve u Saturnovom hramu, održavali gozbe i zabave. Također se smatra da su maškare potekle od magijskih obreda kojima se je htjelo otjerati zimu i zle sile i duhove prerušavanjem u neki lik, sipanjem pepela i bukom.

U današnje vrijeme maškare se obilježavaju diljem svijeta, a najpoznatiji su venecijanski, brazilski i naš riječki karneval. Glavni simbol venecijanskog karnevala su predivno ukrašene maske šarenih boja, brazilskog parade škola sambe, a našeg riječkog sve pomalo, ali najviše zvončari.

Zvončari su najpoznatiji ophodnici stočarske pokladne magije u Hrvatskoj, a neki od njih su upisani na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Njihovi glavni simboli su zvona koja nose oko pojasa, ovčja vuna i maske koje su najčešće glave nekih životinja. Prema tradiciji zvončarom može postati samo muškarac i smatra se da ne može svatko biti zvončar jer mora imati vrlo veliku fizičku izdržljivost pošto oni na sebi nose vrlo teška zvona ili pak jedno veliko zvono (Halubajski zvončari), a i neke maske znaju biti prilično teške. Zvončari su uvijek u skupini od 20 ili više članova i kreću se polaganim tempom kako bi naglasili i održali ritam svakog zvona. Tijekom hoda se i međusobno sudaraju kako bi još više pojačali zvonjavu. Njihov cilj je snažnom i glasnom zvonjavom otjeraju zimu, zle sile i uroke od njihove stoke po starim vjerovanjima. Osim toga, oni na taj način žele iskazati i svoju snagu, čvrstoću i izdržljivost. Neki od najpoznatijih zvončara su Halubajski zvončari, Brežanski zvončari, Žejanski zvončari i Rukavački zvončari.

Tradicija slavljenja maškara zaista se održala kroz mnogo godina povijesti prelazeći iz jednog oblika u drugi. U početku je to bilo u čast slavljenja bogova, zatim tjeranju zla, a danas je dobila sasvim novi oblik koji najviše od svega ima svrhu dobre zabave i druženja. No, ipak mislim da možemo biti ponosni što se ta tradicija održala do danas i uspjela obogatiti našu kulturnu baštinu.

Rijecki_karneval_140210_Halubajski_zvoncari_9

 

Definicija zvončara preuzeta sa: https: https://hr.wikipedia.org/wiki/Zvon%C4%8Dari

 

 
Top