Ljubav na prvi pogled…

Što je za mene ljubav? Iskreno, a ma baš ništa, još… Ja još svoju ljubav nisam pronašla, ali hallo- pa tek mi je 16!

Upozorenje (u ovom članku pod riječju ljubav podrazumijevati ćemo samo onu između dvoje ljudi – naravno, koji nisu obiteljski povezani! )

ljubav j

Skoro svim filmovima koji su dobili neku nagradu zajednička je tema ljubav i to ne bilo kakva, već ona na prvi pogled. No da li je zaista takva ljubav moguća?- pitanje koje ste si, uvjerena sam, postavili već 1000 puta u svojoj glavi kroz život nas samaca prolazi skoro svakodnevno jer još uvijek u nama postoji neka nada da ćemo npr. šetajući kroz tržnicu i njene izloge raznog voća i povrća sudariti se s nepažljivim/om  dečkom/djevojkom i naši će pogledi čim se sretnu biti povezani tolikom ljubavi da ćemo za tu osobu biti spremni učiniti bilo što u životu….

Bhahaah, čitajući ovu malu scenu iz tržnice koju sam upravo napisala ne fali mi da ne puknem od smijeha pa da li među vama koji čitate ovaj moj članak zaista postoji netko tko vjeruje u ljubav na prvi pogled, jer ako postoji s veseljem vam moram reći da ste grdno u krivu!

Ljubav s znanstvene perspektive pomoći će vam da shvatite zašto takva ljubav nije moguća!

“Najpoznatiji kemijski spoj koji u našem tijelu izaziva ljubavne osjećaje i reakcije je feniletilamin ili PEA. Ovaj prirodni amfetamin, dakle snažan psihostimulans, nalazi se u mozgu zaljubljenih. Feniletilamin je odgovoran za euforične osjećaje koje donosi privlačnost, a zbog njega imamo snage do kasno u noć pričati ili razmišljati o osobi koja nas je privukla. Znanstvenici su znali reći da ljubav ima rok trajanja od 18 mjeseci do četiri godine, jer se nakon tog razdoblja tijelo navikne na kemijske stimulanse. Kad postane tolerantno na PEA, žudnja se može pretvoriti u mirniju privrženost. Helen Fisher, autorica knjige Anatomy of Love, ističe da u ovoj fazi mozak ispušta endorfine, koji su sličniji morfiju nego speedu.”

ljubiti

 

Dakle ljubav nije ništa nego kemija! I na prvi pogled se može samo osjetiti neka kemijska reakcija koja se dešava u našem mozgu, a ne nekakva ljubav…. To znači da ako se ne trudimo izgrađivati povezanost između dvije osobe one će se razdvojiti jer između njih više nema onih burnih kemijskih reakcija, već samo one male, neprimjetne- i to ja nazivam ljubavlju- trud koji dvije osobe ulažu da bi ostale zajedno, a taj se trud sigurno ne pojavljuje pri “prvom pogledu” i zato osvijestite te vaše male glavice i počnite razmišljati racionalno jer da je ljubav na prvi pogled zaista moguća ovaj bi svijet bio sto puta ljepši, a po primjerima događanja u zadnjih 100 godina ja ne vidim nikakvu povezanosti s prethodnom izjavom.

 

Određeni sadržaj preuzet je s : http://net.hr/magazin/zdravlje/ljubav-je-samo-kemija-ali-samo-kakva/

Vaša Anđelika… <3