Svijet kroz objektiv fotoaparata

U današnje doba ljudi jako često snimaju fotografije i rade to automatski kao da su na neki način programirani za fotografiranje. Kada vidimo nešto zanimljivo želimo to dokumentirati i sačuvati uspomene. Upravo to i je razlog zbog kojeg se razvila fotografija prije više od stotinu godina. Kako se tijekom stoljeća razvijao način života, povećala se želja i za boljom i modernijom umjetnošću.

Fotografija je tehnika kemijskog ili digitalnog zapisivanja prizora iz stvarnosti na sloju materijala koji je osjetljiv na svjetlost koja na njega pada. Riječ fotografija dolazi od grčkog phos što znači svjetlo te riječi graphis što znači crtanje i spoj tih dviju riječi otprilike znači crtanje pomoću svjetla. Fotografija je vizualna umjetnost koja kao takva spada u granu likovne umjetnosti.

Fotografija se razvila iz takozvane camere obscure koju su primjenjivali slikari pejzaža i portretisti sve do devetnaestog stoljeća. Bit fotografije je zadržati sliku na nekom fotoosjetljivom materijalu, no problem je bio u tome što oni to nisu znali i nisu mogli. Međutim, 1839. Jacques Daguerre je pronašao način kako napraviti pernamentni pozitiv i taj je postupak nazvan dagerotipija. U isto vrijeme, u Engleskoj, William Fox Talbot je otkrio novi postupak, kalotipiju te je ona negativ iz kojeg se može proizvesti neodređen broj pozitiva. Najbitniji pomak je učinio George Eastman koji je izumio fotografski film (traku s fotoosjetljivim slojem). Sljedeći veliki korak jest fotografija u boji, a prvi film u boji je pušten u masovnu prodaju 1935.godine.

Današnja fotografija je daleko naprednija od onih na početku koje sam opisala u ovom tekstu, ali je samo njihova malo modernija verzija. Od svoje pojave pa sve do danas fotografija je dio naših života i mislim da bi bez nje u svijetu postojala jedna velika rupa, a pogotovo u umjetnosti gdje ona ima veliki značaj. Premda neki misle da je dobra fotografija samo ono što ima potpis poznatog fotografa, dobra fotografija može biti i ona čovjeka koji je prvi put uzeo fotoaparat u ruke. Fotografija ne ovisi o opremi i nekom znanju, već o onom kako gledamo na svijet i vidimo li ljepotu u najobičnijim stvarima. Kada počnemo tako razmišljati, stvaramo pravu umjetnost.