Domaće zadaće: da ili ne ?

Domaće zadaće – vječiti problem školaraca. Ali ne samo školaraca, zadaće mnogima zadaju glavobolje, kako učenicima tako i roditeljima, ali i profesorima koji ih moraju pregledavati ili pak boriti se s onima koji ih ne pišu.

U zadnje vrijeme čita se po medijima kako domaće zadaće treba ukinuti i tako rasteretiti učenike te njihove roditelje. Brojni pedagozi smatraju kako ukidanje domaćih zadaća ima brojne pozitivne posljedice, kao što su: više vremena za učenje, više vremena za druženje s obitelji, bolja motivacija u školi. A što misle učenici naše škole, Mate Blažine u Labinu, istražili smo putem ankete.

U anketi je sudjelovalo 57 učenika iz mješovitih razreda, odnosno : 1.f, 1.o, 2.f, 2.o, 3.o, 3.f, 3.ght, 4.f i 2.e.

Prvo pitanje je glasilo: ,,Smatrate li da treba ukinuti domaće zadaće?”

Na to pitanje je trideset četvero, odnosno 59% ispitanih odgovorilo potvrdno,  dok  41% učenika smatra kako se zadaće ne bi trebale ukinuti.

Drugo pitanje je glasilo: “ Jesu li zadaće korisne?”

41 % odgovorilo je sa potvrdno, dok ostalih 59% smatra kako domaće zadaće nisu korisne.

Postavili smo i pitanje da nam objasne svoje odgovore, zašto su zadaće korisne ili zašto ih treba ili pak ne treba ukinuti. Većina učenika smatra kako su zadaće nekorisne jer ih napravi samo nekolicina učenika, dok ostali prepišu što je gotovo jednako tome da je nisu uopće napravili. Drugi smatraju da zadaće oduzimaju previše vremena (to sigurno nisu oni koji ih prepisuju u školi 🙂 ).

Oni koji smatraju da su zadaće korisne kažu kako su one najbolji način za ponoviti gradivo i shvatiti kako stojimo s gradivom i što trebamo bolje naučiti. Ja se priklanjam u one koje podržavaju domaće zadaće. Pitate se zašto? Prvo smatram kako su zadaće osmišljene da nama budu dodatna vježba izvan škole i da nam pomognu sjetiti se kako se nešto rješava. Drugi razlog je: zadaće nas potiču na učenje, na istraživanje i na razmišljanje. Treći razlog: većinu predmeta se ne bi sjetili ni pogledati da nemamo zadaća. Četvrti razlog: zadaće možete rješavati s prijateljima pa to iskoristiti kao dodatno druženje.

Moram istaknuti i da previše zadaća nije dobro, već bi trebale biti u umjerenim količinama, da ne zamrzimo neki predmet (znam brojne slučajeve gdje se i to dešavalo).

I za kraj: preporučam svima (koji to inače ne rade)  da počnu rješavati zadaće jer su one tu da nam nadopune ono što naučimo u školi, jer rješavanjem zadaća nam se svi ti podatci “slegnu” i tek smo onda naučilo kako treba, ono što smo trebali.