Školske uniforme (da ili ne?)

Kada vam netko spomene pojam školska uniforma, većina vas vjerojatno pomisli na američke, tinejdžerske filmove u kojima svi obavezno nose uniforme. U mnogim razvijenim državama svijeta poput SAD-a, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih, školske uniforme su obavezne i sasvim je normalno vidjeti grupu učenika u uniformama.

Međutim, kod nas u Hrvatskoj, školske uniforme još uvijek nisu obavezne. U Hrvatskoj su školske uniforme uvedene u svega nekoliko škola, a evo i primjera nekih od njih: OŠ Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, OŠ Antuna Mihanovića u Osijeku, OŠ Jurja Dalmatinca u Šibeniku, OŠ Barilović i druge. Dakle, za sada su školske unifrome uvedene samo u osnovnim školama. Stoga smo odlučili provesti jednu anketu za učenike naše škole kako bismo saznali koliki broj učenika je za, a koliki protiv uvođenja uniforma u srednje škole, te koje je njihovo mišljenje o nošenju uniforma.

Anketu smo proveli na 77 učenika iz mješovitih razreda (gimnazija, ekonomija, elektrotehnika, kuhari, konobari i trgovci). Rezultat ankete bio je 43% učenika za i 57% učenika protiv uvođenja uniforma, a evo i što kažu naši anketirani učenici zašto su za ili protiv uniformi:

ZA

“Zato jer uniforme znače jednakost i nema isticanja u nijednom pogledu, a pogotovo financijskom koje se najčešće gleda po tome kako smo odijeveni.”

“Jer bi jednostavno škola trebala izgledati kulturno i ozbiljno.”

“Da jer naša škola treba pozitivnu reformu za nas mlade.”

“Radi ravnopravnosti.”

“Mislim da bi bilo manje razlika među učenicima i mogli bi se lakše uklopiti… A i mojim roditeljima bi bilo lakše jer ne bi morali stalno kupovati odjeću za svoju djecu.”

PROTIV

“Zato jer mislim da je bitna individualnost.”

“Uništava naše “ja”, našu posebnost i mogućnost razlikovanja od drugih.”

“Jer smatram da to nije potrebno, to su samo dodatni troškovi.”

“Mislim da bi to onemogućilo da djeca stilom i odjećom pokažu sebe, a u svijetu gdje se još uvijek sudi za svaku malu stvar koju netko napravi, mislim da bi djeca trebala znati da imaju šansu otkriti se svijetu, a ne sakrivati se.”

“Jer se tako učenicima oduzima jedan dio slobode.”

 

Iz mišljenja naših učenika saznajemo kako uvođenje uniforma ima mnoge pozitivne, ali i loše strane. Primjerice, uvođenje uniforma bi možda moglo smanjiti broj zlostavljanja i omalovažavanja djece zbog načina na koji se odijevaju te bi svi bili ravnopravni i jednaki. Djeca bi se mogla lakše uklopiti i možda bi imali neku utjehu u tome da su poput drugih. Također, ako se država odluči financirati uniforme, roditelji i djeca više ne bi trebali razmišljati što odjenuti za školu te bi se smanjili njihovi financijski troškovi. Međutim, postoji i pitanje je li država spremna financirati uniforme i da li bi se sva djeca osjećala ugodno u njima?!

Upravo zbog toga u ovom članku bi se htjela osvrnuti i na članak Kreativac u školskoj klupi – što misle učenici? naše novinarke Vanese Aničić koja je ukazala na problem zapostavljanja kreativaca u školi. Moje je mišljenje da bi se uvođenjem uniforma tim kreativcima, ali i običnim učenicima jer smatram da su svi na neki način kreativni, u potpunosti uskratilo to pravo da izraze svoju posebnost, različitost i individualnost. Mislim i da svi imamo pravo biti ono što jesmo, a ne biti kao i svi ostali pa zbog toga nositi odjeću poput drugih. Također, smatram da je isticanje učenika vrlo bitno jer to pokazuje njihovu osobnost, znanje i kreativnost i mislim da bismo se odjeveni u uniformama samo stopili u jednu ogromnu masu na koju bi profesori gledali bez razlikovanja jednih od drugih.

Kako god bilo, mislim da uvijek vrijedi probati nešto novo i vidjeti hoće li se to pokazati dobrim ili lošim, u ovom slučaju uvođenje uniforma. Smatram da bi ukoliko se uvedu uniforme ponovno trebalo provesti anketu kako bi se moglo vidjeti novo mišljenje učenika jer tko zna, možda bi bilo baš suprotno od onog početnog 🙂 .