Kroz portale, priču, humor i teških komora do najbolje igrice na svijetu!

Zvuk zujanja. Misteriozni glas ti naređuje da se razgibaš. Onda opet ideš spavati. Crni ekran. Opet zvuk zujanja. Ista rutina. Odjednom jedan mali okrugli robot dolazi i govori kako će se postrojenje srušiti. Ime mu je Wheatley.

Wheatley
Wheatley

Dobrodošla u Portal 2! Ti si Chell, vlasništvo organizacije Aperture Laboratories, i tvoja jedina svrha je “testiranje”.

Chell
Chell

Wheatley ti govori kako si bila u umjetnom snu godinama i kako morate izaći prije totalnog raspada postrojenja.

Ali pri bijegu slučajno budite GLaDOS, koju je Chell “ubila” u prvom dijelu.

GLaDOS
GLaDOS

GLaDOS te odvaja od Wheatleyja i vraća te u komore za testiranje, ali Wheatley te spašava i zamjenjuje GLaDOSovu glavu sa svojim tijelom i stavlja nju na krumpir.

GLaDOS potato
GLaDOS kao krumpir

Postrojenju opet prijeti uništenje, i GLaDOS, koja te htjela ubiti (kao osveta) želi postati partner i vratiti se na svoj položaj. Ali ništa nije kako se čini…


Igra je jednostavna: Lijevi klik za plavi portal. Desni klik za narančasti portal. Uđeš u jedan, izađeš kroz drugi. Jednostavno!

 

Takve jednostavne igrice ne mogu valjda biti toliko dobre? Ali mogu! Portal 2 je najbolji primjer.


Razlog zašto je Portal 2 tako dobra igra je ponajprije estetika. Dizajn je nevjerojatno lijep. Dok se neke igrice drže zatvorenih prostora zbog lijenosti ili problema sa performansom, Portal 2  se ne suzdržava. Dio igre se igra izvan komora za testiranje, i pošto je Aperture Laboratiories JAKO veliko postrojenje, Portal 2 koristi maglicu na obzoru koja pridodaje estetici.

portal 2 stage portal 2 stage 2 portal 2 stage 3 portal 2 stage 4

Priča je komplicirana, ali u isto vrijeme jednostavna za pratiti. Osveta. Izdaja. Pohlepa. Sebičnost. Sklapanje prijateljstva. Komedija. Sve je tu.

O muzici da ne pričam. Soundtrack, koji je besplatan ako se kupi igra, ima 64 stavki, i traje 3 sata.

Evo link za preuzeti sve pjesme. Kliknite na onaj zeleni gumb na vrhu. I psst. Nemojte nikome reći!

Glasovi su isto jedan važan dio doživljaja igre. Ellen McLain daje glas GLaDOSu, i zbog te uloge (doduše u Portalu) je osvojila nagradu. Stephen Merchant daje glas Wehatleyju. Potrošio je 16 sati snimajući dijalog i monolog, dobivajući slobodu improvizacije. Chell nema nikakvog glasa, što je čudno…


Sve u svemu, Portal 2  je nevjerojatno dobra igrica, i preporučio bih ju svakome.

I za kraj, evo trailera!

 

Autor Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!