Što želiš biti kad odrasteš?

Dok smo još bili djeca, ovo je bilo najjednostavnije pitanje na svijetu. Doktorica, astronaut, vatrogasac, učiteljica, frizerka… sve su to odgovori koje bismo bez razmišljanja podijelili s odraslima i oni su u nama već vidjeli male ljude pred kojima je budućnost. Desetak godina kasnije, maturantima ovo pitanje predstavlja veliki problem.

Do mature još uvijek ima dovoljno vremena, no stres koji ovaj ispit predstavlja sam po sebi ipak je velik. Maturanti su do sada već mogli izabrati razine obaveznih i izborne predmete, a od 9. siječnja može se izabrati do deset studijskih programa. Većina se slaže da je deset ipak previše, no dobra je stvar ta da se tako maturantima daje više mogućnosti i eventualnih opcija ako ne upišu prioritetni studij.

Većina već ima barem predodžbu što žele studirati, no sada kada bismo trebali biti najsigurniji, zastajemo. Što ako sam krivo procijenila svoje kvalitete? Što ako mi se studij ne svidi? Što ako ne budem voljela ovaj posao? Zbog toga je dobro poznavanje sebe, svojih kvaliteta i slabosti važnije nego ikad prije.

Ako već niste, test profesionalne orijentacije je izvrsna mogućnost da provjerite svoje sposobnosti na temelju kojih vam se kasnije predlože područja koja bi vam mogla odgovarati. Budući da sam i sama sudjelovala na jednom takvom testu, mogu vam reći da mi je puno pomoglo i da sam sada sigurnija u svoje izbore. Ipak, da bismo se sljedeće godine zaista našli na željenom studiju, potrebni su, osim prosjeka ocjena, dobri rezultati na maturi, a na nekim studijima i na prijamnom ispitu.

Ukoliko ste kroz godine do sada učili, sigurno će vam biti puno lakše naučiti gradivo. Tu mogu puno pomoći priručnici za maturu i sve omiljenije pripreme za maturu koje nude različite pakete predmeta. Prošlogodišnji maturanti rekli su mi kako im je to pomoglo, posebno u pisanju eseja koje zahtjeva matura iz hrvatskog i stranog jezika. Neki od njih su pak istaknuli kako su od priprema očekivali puno više.

Na svakome je da izabere način na koji će se najbolje pripremiti za maturu. Ono što smatram najvažnijim u svoj ovoj strci s maturom je marljivost, upornost i temeljitost, pripremali se sami ili uz nečiju pomoć. Uz puno znanja, koncentracije i malo sreće, bit će to još samo nekoliko ispita u nizu.