Vilenjaci (20.12.)

Pomoćnici Djeda Božićnjaka.

 
Kada spomenemo Božić svima najprije pada na pamet okupljanje obitelji, dobra hrana, pokloni i naravno Djed Božićnjak! No uz našeg Djedicu dolaze i vilenjaci i sobovi koji su neizostavni pomoćnici našeg darežljivog Djedice koji bi bez njih zasigurno podbacio u naumu da djeci diljem svijeta dostavi poklone – i to još na vrijeme!

Odakle dolaze vilenjaci i kako su se uopće uklopili u cijeli taj crveno – zeleni paket radosti i božićnih mirisa, pitanje je koje je moju malu glavicu mučilo već neko vrijeme – pogotovo kada i sama trebam glumiti i Djeda Božićnjaka i vilenjake te sve poklone sama kupiti i zamotati.
Srećom sam odgovor na svoje pitanje pronašla, te ću i za sve vas radoznale „vilenjake“ i „Djedove Božićnjake“ otkriti cijelu priču iza tih malenih, ali nikako ne nevažnih vilenjaka.

Početna vizija vilenjaka datira iz germanskih i slavenskih mitova i legendi gdje su bili prikazani kao bogovi plodnosti u obliku malih, predivnih stvorenja koji su živjeli u šumama, pod zemljom, u spiljama ili izvorima svježe i čiste vode. Također se spominje kako su bili besmrtni, te kako su imali čarobne moći od kojih se posebno ističu iscjeliteljske moći.

Smatra se kako je vilenjak nastao iz zmaja Hydre jer ih većinom povezujemo s vodom i srećom. Zanimljivo je kako legenda kaže da se vilenjak rodi svaki put kada netko pojede djetelinu s četiri lista.
U modernu književnost uveo ih je J. R. R. Tolkien koji ih je prikazivao kao stvorenja ljudskog izgleda sa šiljastim ušima i moći kontroliranja prirode.

No i dalje ne znamo ništa o njihovoj povezanosti s Djedom Božićnjakom.

Pa, kako kažu povijesni podaci, vilenjaka – pomoćnika nalazimo u američkim legendama i mitovima gdje se opisuju kao niska stvorenja u zelenim ili crvenim kostimima i šiljastim cipelama i kapama, te žive na Sjevernom polu kao pomoćnici našeg Djedice. Smatra se da oni izrađuju igračke u Djedovoj radionici i brinu se za njegove sobove.
U literaturi su se prvi put pojavili 1856. godine, pod autorstvom Louise May Alcott u njezinoj nikada objavljenoj knjizi „Božićni vilenjaci“.

Danas postoje mnoge varijacije na temu vilenjaka, no i dalje je najprepoznatljiviji američki utjecaj koji se povezuje sa Božićem kao jedna od najjačih poveznica.

Svi, od djece do odraslih, vole i Djedicu i vilenjake, iako odrasli više u njih, naravno, ne vjeruju, te su i sami kao i ja preuzeli taj njihov posao izrade i zamatanja poklona.
Božić, jedan od najljepših blagdana kojeg naša populacija slavi, zasigurno ne bi bio isti bez vilenjaka i Djeda Božićnjaka.
Oni su postali zaštitni znak ovog blagdana, te nam svima donose dašak čarolije i veliku dozu sreće kada vidimo sjaj u očima male dječice koja su cijelu večer čekala Djeda Božićnjaka i njegove poklone.