Božićne čestitke (19.12.)

Božićne čestitke prisutne su u cijelom svijetu, no najpopularnije su u Europi i Aziji. Njima se želi razveseliti obitelj ili prijatelje, odnosno malim znakom pažnje pokazati kako nam je stalo. Najčešći motivi na čestitkama su Djed Božićnjak, božićna drvca, snjegović ili pak biblijski motivi Isusa u jaslicama, golubica kao simbol mira i slično.

Povijest božićnih čestitki seže još u 19.stoljeće kada ju je za bogatog engleskog poduzetnika Sir Henryja Colea izradio i ilustrirao John Callcott Horsley. U početku su božićne čestitke imale cvjetne motive, a ovi kakve volimo danas, tada uopće nisu bili popularni. Na Božić 1873. američki je nakladnik Louis Prang počeo izrađivati čestitke za englesko tržište, a godinu poslije ih je plasirao i na američko te se često naziva ocem američke božićne čestitke. U dvadesetom stoljeću proizvodnja čestitki postala je unosan posao za brojne tiskare i ilustratore koji su izmjenjivali motive ovisno o povijesnim i društvenim okolnostima. Za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata bile su popularne čestitke s domoljubnom tematikom, a 50-ih godina one s likovima iz crtanih filmova.

Ipak, danas se božićne i novogodišnje čestitke ne šalju toliko često kao prije, ponajviše zbog tehnologija koje nam omogućuju brzo, jednostavno i besplatno slanje poruka putem interneta. No uz sve te prednosti ništa ne može nadmašiti čari otvaranja pravih pisama i čitanja poruka koje je netko sam ispisao za nas.

 

čestitka Louisa Pranga prva božićna čestitka