Sveta Lucija – sijanje božićne pšenice (13.12.)

Sveta Lucija je jedna od “najstarijih”kršćanskih svetica, a štuje se još od 5 stoljeća kao zaštitnica vida, krojača i kovača.

O njezinom životu 

Sveta Lucija živjela je u 4 stoljeću na u Siracusi (Sicilija). Bilo je to vrijeme cara Dioklecijana,  jednog od najvećih progonitelja kršćana. Lucija je bila iz bogate obitelji, ali se odrekla svog imetka nakon što joj je mučenica Agata predvidjela mučeničku smrt. Naime, da bi izmolila ozdravljenje za svoju bolesnu majku, Lucija je hodočastila na Agatin grob,a nakon hodočašćenja  Lucija je otkazala zaruke i podijelila sav svoj imetak siromasima. Uvrijeđeni zaručnik ju je prijavio vlastima s optužbom da je kršćanka. Takva optužba je tada bila smrtno opasna. Zatvorili su je u tamnicu, mučili  je polijevajući vrelom smolom i uljem, osudili su je na smrt odrubljivanjem glave. Prije toga uspjela je primiti euharistiju i predvidjela je skoru smrt Dioklecijana kao i prestanak progona kršćana. Njeno predviđanje se brzo ostvarilo.

Narodna vjerovanja o Svetoj Luciji 

U narodnoj tradiciji Sveta Lucija često se prikazuju s pladnjom i parom očiju na njemu.  Legenda govori da si je Lucija sama iskopala oči kako bi se riješila mladića koji ju je želio zaprositi.  Prema julijanskom kalendaru 13.12. je najkraći dan u godini pa se s najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa povezuje njezina ugasla svjetlost očiju.

Sveta Luciija je i zaštitnica župe i crkve na Skitači,u blizini Labina.  Legenda kaže kako je Sveta Lucija tražila od mještana Skitače da joj podignu crkvu. Kako su oni zanemarili tu želju svetica se uspela na obližnje brdo, sjela na stijenu, zaplakala te umorna i tužna zaspala. Kada se ujutro probudila, opazila je kraj sebe udubljenje puno vode pa se umila. Od tada voda na tom mjestu nikada nije presušila, a Svetoj Luciji  hodočaste mnogi vjernici ponajviše slabovidni i slijepi.

U mnogim hrvatskim krajevima se na dan Svete Lucije sije pšenica, kako bi ozelenila do Božića, a time se priziva plodnost i obilje u slijedećoj godini. Narasla se pšenica veže crvenom trakom koja štiti od uroka, i stavlja se većinom pod bor.

        Zanimljivo je i vjerovanje:  kakvo je vrijeme od Svete Lucije do Božića takvo će vrijeme biti i u pojedinom mjesecu slijedeće godine! Zato pratite vrijeme idućih 12 dana, ukoliko želite saznati vremensku prognozu za slijedeću godinu. 🙂

Na dan Sv.Luciije nekad su neudane djevojke ispisivale 13 ceduljica s imenom različitih dečki. Svakog se dana po jedan neotvoreni papirić bacao u vatru, a djevojka se udavala za onoga čije ime je posljednje ostalo ispisano na cedulji.