Kako je nastao Djed Božićnjak? (10.12.)

jonathan_g_meath_portrays_santa_claus

Poznat po imenima Djed Božićnjak, Djed Mraz, Santa Claus, Kris Kringle… taj bradati djedica odjeven u crveno odijelo sa svojim saonicama postao je tradicija u mnogim zemljama.
Vjeruje se, da su Djeda Božićnjaka u Sjevernu Ameriku donijeli Nizozemci u nekadašnji New Amsterdam, današnji New York. U Nizozemskoj je to bio Sveti Nikola koji se na nizozemskom nazivao “Sinter Klaas”, no dolaskom u SAD preimenovan je u Santa Claus te se tradicija malo izmijenila pa više darove nije donosio 06. prosinca nego za Badnjak. Toj izmjeni tradicije najviše je pridonijela pjesma američkog pjesnika Clementa Moorea koji je detaljno opisao Djeda Božićnjaka. Sve do crteža karikaturista Thomasa Nasha, točan izgled nije bio poznat, a crvena-bijela boja odijela, boja multinacionalne kompanije Coca-Cole došla je nakon njihove popularne reklame 40-ih godina 20. stoljeća.
Zanimljiva činjenica je da postoji i razlika između Djeda Mraza i Djeda Božićnjaka. Djed Mraz je nastao prema ruskoj bajci pod nazivom Ded Moroz. On je služio, za vrijeme komunizma, isto kao i Djed Božićnjak, kao zamjena za Svetog Nikolu. Danas je taj naziv, u narodu, ostao u uporabi među nekadašnjim komunističkim i socijalističkim zemljama, a službeno u Sloveniji (Dedek Mrazek) i Bugarskoj (Djado Mraz).