Advent u “Mozartovom gradu” (9.12)

Ako ste ljubitelj glazbe i želite ovaj Božić doživjeti na jedan vrlo čaroban način, a možda i uz snijeg onda je Salzburg, odnosno Mozartov rodni grad definitivno mjesto za vas. Ovaj grad je zaista jedno posebno mjesto, a pogotovo za vrijeme Božića kada se osjeti onaj jedinstveni božićni duh koji vas podsjeća na vaše djetinjstvo.

Čaroliju ovom gradu daje rijeka Salzach koja protječe kroz njega i Alpe kojima je okružen. Pošto je ovo grad glazbe na svakom koraku možete uživati u izvedbama uličnih svirača, a također možete prisustvovati na različitim koncertima i to besplatno. Najpoznatiji su koncerti tradicionalne i klasične glazbe koji se svakog adventa održavaju u parku ispred dvorca Mirabell. U parku se još održava i božićni sajam na kojem možete kupiti suvenire i kušati brojne delicije poput Mozartovih kugli (zapravo ih ima na svakom koraku u gradu, a ne samo ovdje 🙂 ), prženih badema, tradicionalnih kolača, kuhanog vina, kobasica i mnoge druge.

Još jedna zanimljivost za koju vjerojatno niste znali. Najpoznatija na svijetu i vjerojatno za mnoge najljepša božićna pjesma Tiha noć nastala je upravo u malom mjestu Oberndorfu kraj Salzburga. Riječi ove pjesme napisao je pisac Josef Mohr, još jedna vrlo značajna osoba za grad Salzburg, ali nešto manje poznat od Mozarta, a uglazbio orguljaš Franz Xaver Gruber. Ova je pjesma praizvedena na Badnjak 1818. godine,  u crkvi Sv. Nikole u Oberndorfu i od tada se počela širiti cijelim svijetom. Danas se pjeva na više od 300 jezika i dijalekata i uvrštena je na UNESCO-v popis austrijske nematerijalne kulturne baštine.

Osim ovih znamenitosti u Salzburgu vrijedno je posjetiti još i dvorac Hohensalzburg, Mozartovu rodnu kuću, Mozarteum (glazbena akademija), salzburšku katedralu i kazalište.

Nadam se da ćete se čitajući ovaj članak zainteresirati za posjet ovom predivnom gradu i te provesti ovaj Božić u jedinstvenom, čarobnom duhu.

heilbronn-weihnachtsmarkt-2009-1      salzburg