„Talent. Volja. Želja. Moć.“

PABLO PICASSO (1881. – 1973.)

 

Pablo Picasso je još jedan umjetnička legenda, svima dobro poznati Španjolac, suosnivač kubizma i zaista ogroman talent.

Da ne duljim, pošto jednostavno ne možeš NE znati za Picassa, neću pričati o njegovoj povijesti, jer je, vjerujem, mnogo zanimljivije čitati možda ne baš tako poznate činjenice o ovom čovjeku sa 23 riječi u imenu, zar ne?

Njegovo puno ime glasi: Pablo Diego José Francisco de Paula Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso – zamislite samo kako se njegova majka derala na njega sa svih 23 riječi kada je bila ljuta!

Kad smo već kod njegove majke, kada se je rodio, ona je mislila kako je mrtav. Zbog toga ga je pustila na stolu. Spasio ga je njegov ujak, koji je bio doktor. On je pušio (kao i svaki liječnik u to vrijeme) i puhnuo malom Picassu dim u lice – odmah je zaplakao!

“Doktori su u to vrijeme pušili cigare, a ni moj ujak nije bio iznimka. Kada me vidio kako ležim tamo, otpunhuo mi je dim u lice i ja sam odmah došao do sebe”

Prva riječ bila mu je „piz“, skraćeno od lapiz što znači olovka.

Njegov je otac također bio umjetnik, a Picasso je jednom prilikom dovršio očevu sliku golubova. Kada ju je njegov otac vidio, predao mu je paletu i kistove i više nije slikao – Picasso je jednostavno bio toliko dobar!

Picasso je kao i Dali imao ono nešto u svojoj osobnosti, naime hodao je naokolo s pištoljem i u ljude koji su mu bili dosadni i neinteresantni – ispaljivao ćorke!

On je također bio strogo protiv samoubojstva, često je govorio:

„Zapamti, jedina osoba koja uvijek ostaje sa tobom si ti sam. Ostani živ, bez obzira na sve!“

Nakon Picassove smrti, njegova bivša žena i žena za koju je tada bio oženjen počinile su samoubojstvo – bez njega bilo je teže živjeti nego s njim.

 

Njegova su djela raznovrsna, a tehnike koje je Picasso koristio ne mogu se niti nabrojati, jednostavno ih ima previše.

Pablo je jedan izniman umjetnik, no kao ličnost je možda još više zanimljiv nego njegovi radovi.

On je također dokaz kako je volja za životom jača od straha i dvojbi i kako je svatko itekako sposoban za nevjerojatne stvari!
…Jer čovjek je malen samo ako u svojim očima ne prepoznaje svoju vrijednost.

Sve su fotografije preuzete sa http://www.pablopicasso.org/