Božićna marka (1.12)

Stigao nam  je i dvanaesti mjesec… Mjesec Božića!!! Ovaj mjesec Point je za vas pripremio Advent specijal: svaki dan od 1.12. do 25.12. objavljivati ćemo po jedan članak koji će govoriti o Božićnoj temi.

Prvi je moj članak s temom Božićnih marki u Danskoj.

Godine je 1903. danski poštar Einar Holbøll došao na ideju da za vrijeme božića napravi tematiziranu marku koja će se prodavati po 2 lipe (øre) po komadu. Nazvao ju je Božićna marka (Julemærket na Danski). Ideja je bila da sav novac ide u dobrotvorne svrhe i to za djecu koja boluju od tuberkuloze. Njegova ideja postala je ogroman hit i otada su svake godine ljudi kupovali marku kako bi pomogli  djeci.

Nedugo nakon prve Božićne marke, 1904. godine, otvorena je prva Kuća Božićne marke, u kojoj su djeca sa zdravstvenim i socijalnim poteškoćama dobili boravište (750 djece na godinu, svatko po 10 tjedana).

Ova tradicija raste otkad se pojavila te danci svake godine doniraju milijune kruna (krone) za djecu sa poteškoćama.

Rekord je postavljen 2003. godine, točno na stotu obljetnicu Božićne marke. Te godine dizajn marke je napravila kraljica Margareta II. Sakupljeno je 25.7 milijuna kruna.

Godina 2005. je također bila posebna, jer se slavilo 200 godina Hans Christian Andersena, danskog spisatelja. Dizajn je bio papirnati izrezak kojeg je H.C. Andersen sam izradio prije 200 godina.

Ova godina je posebna za moju obitelj, jer je ilustrator ovogodišnje marke naš dobri prijatelj Per Oluf Jørgensen. On je poznat po ilustracijama za danske knjige Harry Potter, a njegove ilustracije su se proširile i do SAD-a.

Per radi jako lijepe ilustracije pa preporučam  da ih pogledate  na  način da kliknete na njegovu stranicu!

 

Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!