Još samo mjesec dana!

Točno je mjesec dana do Božića, u trgovinama je već započela prodaja ukrasa i raznih slatkiša, a i lampice su već zauzele svoju poziciju i počele nas prisjećati da uskoro dolazi to razdoblje. Razdoblje zajedništva, ljubavi, poklona, kolača, lampica, snijega… mnogi od nas najprije pomisle. No nekima je za to razdoblje ipak bitnije putovanje i otkrivanje novih običaja i kultura, pa ću vam u ovom članku preporučiti nekoliko vrlo poznatih destinacija.

  1. ZAGREB – u zadnje je vrijeme postao vrlo popularna destinacija za proslavu Božića. Prošle je godine Zagreb proglašen gradom s najboljim adventom u Europi, a definitivno je i zaslužio jer ima mnoštvo koncerata, najbolji božićni sajam u Europi, klizalište te brojne festivale. Advent u Zagrebu počinje tradicionalno paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića i počinju događanja na različitim lokacijama. Želite li advent provesti u Zagrebu morate posjetiti tunel Grič u kojem će se u 3D instalacijama dočarati božićna bajka, park Zrinjevac u kojem se pripremaju tradicionalna jela i prodavaju ukrasi i suveniri, žive jaslice ispred katedrale i Tomislavov trg na kojem se uz glazbu možete zabaviti uz klizanje.
  2. RIM – ujedno je i središte kršćanstva i grad u kojem se na vrlo religiozan način proslavlja Božić. Na brojnim sajmovima, a najpoznatiji je onaj na Piazzi Navoni možete se ugrijati kuhanim vino i isprobati tradicionalne talijanske kolače. Na badnjak tradicionalni pucanj iz topa zalaskom Sunca označava početak blagdana. U Vatikanu u crkvi sv. Petra, ali i u svim ostalim crkvama Rima počinje misa polnoćka. Sljedeći dan na Božić, točno u podne papa daje blagoslov svim onima koje se okupe na trgu u Vatikanu, obitelji se okupljaju i imaju zajednički ručak i tako završava proslava.
  3. BEČ – ovaj grad je posebno popularan po adventu i godišnje privuče više od tri milijuna posjetitelja. Najpoznatiji je božićni sajam koji se ne održava samo na jednom mjestu nego po čitavom gradu, a korijene vuče još iz 13. stoljeća. Na božićnom sajmu možete uživati u ukusnim kolačima, kupiti ručno izrađene staklene kuglice, šalicu s natpisom “Christkindlmarkt”(Božićni sajam) za uspomenu te uživati u brojnim izvedbama svjetskih zborova i mirisu božićne jelke koji se širi po cijelom gradu. Lampice koje ukrašavaju brojne građevine poput dvorca Schonbrunna i pahuljice snijega koje gotovo uvijek padaju u vrijeme adventa sigurno će vas oduševiti.

Nadam se da će vam se sviđati ove destinacije, a ako i ne nadam se da sam vam dala barem malo povoda da sami krenete u istraživanje gdje ćete provesti ovogodišnji Božić i uživate u otkrivanju različitih običaja i kultura. Sretno!

preuzimanje  roma  bec