“Do the right(s) thing”

Do the right(s)  thing je projekt u kojem učenici naše škole sudjeluju već treću godinu. Ono što povezuje sve radionice ovog projekta  je glavna tema ljudskih prava i njihova primjena u svakodnevnim situacijama, a ove je godine aktualno pitanje ljudskih prava na društvenim mrežama, odnosno internetu u cjelini.

Radionica, održana u ponedjeljak 14.11., sastojala se od 4 „igre“. U prvoj su su učenici pomoću igre slične Aliasu naučili nove pojmove koji će im koristiti kako u daljnjim radionicama, tako i u životu. Iako biste mogli pomisliti kako je ova igra zapravo prejednostavna, to baš i nije u potpunosti točno. Naime,  izabrane vođe timova morale su zadanu riječ svom timu objasniti rečenicom, jednom riječju i pantomimom. Osim što je ova igra bila vrlo zabavna, učenici su priznali kako  im je igra ujedno bila i korisna jer se s pojmovima kao što su hosting internetskih stranica i spam  još nisu susreli.

Sljedeća igra stvaranja mreže simbolički nas je osvjestila o povezanosti svega u svijetu, o povezanosti pojedinca i kolektiva, ali i ulozi svakoga od nas u društvu.  S druge strane,  zadatak u kojem smo trebali analizirati slike poznatih autora kao što su Picasso i Van Gogh pokazali su nam kako se oko nekih stvari nikada nećemo moći u potpunosti složiti, no unatoč tomu svatko ima pravo reći svoj stav. Naposlijetku,  na naše viđenje umjetničkog djela utječu naša životna iskustva i trenutno raspoloženje.

U posljednjoj radionici učenici su trebali  zamisliti reakciju na situaciju  u kojoj su oni žrtve nasilja na internetu, a sve kako bi ih se osvijestilo o raširenosti tog problema i savjetovalo o najboljem načinu njihova rješavanja.

Ono što me je, kao sudionicu ove radionice, posebno oduševilo je atmosfera koja  vlada na ovim radionicama. Ovdje svatko ima pravo reći svoje mišljenje, ništa nije krivo i nitko ne komentira nikoga. Važno je i to što se učenike potiče na odgovoran način razmišljanja po kojemu smo odgovorni za svoje postupke, ali i nedostatak reakcije u ključnim situacijama.  Zbog svega toga smatram kako bi se ovim radionicama trebao priključiti više učenika jer ono što ove radionice  nude  je puno više od  novih i korisnih informacija.