Samopouzdanje

Nije ga lako izgraditi, ali ga je vrlo lako srušiti i svi smo to barem jednom doživjeli.

Samopouzdanje je pojam od kojega nam se dignu dlake na vratu. Problem s kojem se susrećemo svakodnevno, kamen spoticanja za mnoge ljude.
U čemu griješimo? Zbog čega nam se život svodi na osjećaj sramote zbog onoga što jesmo?
Kako izgraditi samopouzdanje?
Što je uopće samopouzdanje?

Samopouzdanje je sposobnost da nešto samostalno učiniš – barem je to definicija koja se pojavljuje na mnogim web stranicama, ali ja bih tu definiciju malo proširila:
Samopouzdanje je sposobnost da nešto samostalno učiniš i da se pri tom osjećaš ugodno u vlastitoj koži, bez da se opterećuješ oko tuđih mišljenja.

Priznajmo, većini nas je samopouzdanje, možda ne baš na nuli, ali vrlo nisko. Koliko puta smo se predomislili oko nečega jer nismo bili sigurni što će drugi misliti o nama? Odgovor je PREVIŠE puta!
Zašto?
Zato jer ne vjerujemo sami sebi.

Ako još niste sigurni je li vaše samopouzdanje uistinu toliko blizu ništice, evo nekoliko stvari koje ljudi sa niskim samopouzdanjem čine:
1. Neodlučni smo.

Bojimo se odabrati jer mislimo kako će naš odabir biti kriv, tj. biti ismijavan/kritiziran od strane drugih. Također, stvari koje su nama lijepe, npr. neka majica koju smo mislili odjenuti, ali smo se nakon trideset minuta ipak odlučili ne ju obući jer se drugima ne bi svidjela, naša je svakodnevica. Ipak bi trebalo biti drugačije – ako se TEBI ta majica sviđa, daj ju obuci!

2. Glumimo da smo nešto što zapravo nismo.

Ili taktika „kameleon“. Ako se stopimo s okolinom i s društvom koje nas okružuje, iako nam se možda ne sviđa, nitko neće obraćati pozornost na nas.

3. Odbijamo komplimente/pohvale.

Zapravo, kada je riječ o pohvalama, one nas užasavaju jer nam daju do znanja da je netko obratio pozornost na nas. Jednostavan odgovor kao što je „hvala“ nama nije prihvatljiv, mi više preferiramo odgovor kao „ma nije to ništa“ ili „to je samo sitnica“ ili „to može svatko, stvarno nije ništa posebno“.

4. Obraćamo pozornost na sve.

Pod sve stvarno mislim SVE! Ako naš sugovornik pogleda u stranu dok s njim govorimo odmah zaključujemo da smo im dosadni. Ako nam netko ne odgovori na poruku istog trena nas hvata panika da smo nešto krivo rekli, tj. napisali.

5. Teško nam je biti prisutnima u sadašnjosti.

Zar nije bolje razmišljati i brinuti se zbog svih stvari koje smo ikada rekli ili učinili? Odgovor je dakako ne, ali mi to ipak radimo.

6. Lako odustajemo.

Uspjeh nam je kao i svim ljudima vrlo bitan, ali nas i straši jer uspjeh znači pozornost drugih, a pozornost drugih nam je nepodnošljiva jer onda kao da su sve naše mane pod „povećalom“.

7. Stalno se uspoređujemo.

Zbog čega su svi oko mene tako „savršeni“ i „sretni“ i „duhoviti“, a samo ja sam kao neki antisocijalni krumpir koji nije dovoljno dobar niti da postane dio McDonaldsovih krumpirića?

Jeste li se prepoznali? Ne? Super, drago mi je zbog vas!
Ako ste se ipak prepoznali, štoviše ako imate još nešto za nadodati, bez objašnjavanja znate da vam je samopouzdanje nikakvo, ali ne očajavajte! Imam ja i par savjeta kako podići to samopouzdanje barem do neke solidne šestice:

1. Sve neuspjehe gledajte kao male pobjede.

Uvijek kažu kako nije bitno pobijediti, bitno je sudjelovati. Iako je pobjeda važna, ono iskustvo koje vam sam pokušaj i trud donose daleko je važnije.

2. Činite stvari koje vas čine sretnima.

Samopouzdanje i sreća idu ruku pod ruku, zato izvuci tu knjigu koju voliš, šetaj se, kuhaj, jedi, pleši, sviraj, crtaj, piši, ili jednostavno spavaj – ako te usrećuje, čini to!

3. Budite dobri prema sebi.

Iako vam se čini kako kod vas ne postoji ništa vrijedno truda i ljubavi, volite se i budite dobri prema sebi i drugima oko vas. Kad-tad ćete shvatiti kako kada sami sebe poštujete i volite i drugi čine isto to.

4. Ne uspoređujte se s drugima.

Vi niste Elizabeta koja ima „savršen“ život, ili Sandra koja predivno pjeva, ili Julija koje je odlična u školi. Vi ste VI. Isto tako kao što vi sebe uspoređujete s drugima, netko sam sebe uspoređuje s vama. Ali u tome nam nikakve svrhe, jer kao što već znate, vi nikako ne možete biti ništa drugo nego ono što jeste.

5. Maknite se od negativnih ljudi.

Oni „prijatelji“ koji vas svakodnevno podsjećaju na vaše pogreške ne zaslužuju biti vaši prijatelji. Zbog čega biste slušali kritike na svakodnevnoj bazi? Zar sami sebe ne kritizirate dovoljno, pa vas treba još netko malo iskritizirati?

6. Prestanite se i vi sami konstantno kritizirati.

Kritizirate se cijeli svoj život i da li vam je to u nečemu pomoglo? Zbog čega sada ne biste probali odobravati i poštovati sami sebe, pa ćete vidjeti gdje će vas to odvesti.

Na kraju krajeva, svatko ima i imati će dana kada će biti više ili manje samopouzdan. Bez obzira na to, trebalo bi nam biti normalno imati dobro mišljenje o samom sebi, a ne upravo suprotno – misliti loše jer smo napravili poneku pogrešku.

“Samopouzdanje ne gradimo time što smo uvijek u pravu, nego time što se ne bojimo pogriješiti.”

Samopouzdanje ne ovisi o tome kako nas drugi tretiraju, već kako sami sebe tretiramo. Naše samopouzdanje mnogo govori o nama samima, zato se zapitajte hoće li vam život biti bolji sa samopouzdanjem ili bez njega.

Gradnja samopouzdanja najteži je građevinski pothvat, ali su njegovi rezultati ljepši od bilo kakve palače na cijelom svijetu!

Zbog toga, sretna Vam gradnja!