Jelena Radan – intervju

8.studenog našu školu posjetila je glazbenica i spisateljica Jelena Radan. Ispričala nam je mnogo zanimljivih svari iz života i o fadu – portugalska glazba svrstana u nematerijalnu svjetsku baštinu. Zapjevala nam je malo i na portugalskom i svih dirnula svojim predivnom glasom.

Na kraju druženja Anđelika Licul i ja (Rea Žigant) smo postavile par pitanja Jeleni, na koje je ona rado odgovorila jer i kako i sama kaže: ” Jako sam brbljava i teško me zaustaviti “.

1.  Otkrite nam tko je Jelena Radan?

Jedna četrdeseto dvogodišnjakinja i uopće ne znam odakle toliko godina, puno sam mlađa po nekoj svojoj nezrelosti – mislim da bi mogla biti i u osnovnoj školi. Živim u Zagrebu. U glazbi sam od svoje šesnaeste godine. Majka sam jedne djevojčice koja će uskoro imati 3 godine koja se zove Maše. Obožavam dobre ljude i dobru glazbu.

2.  Bila ste članica showa HTZ, kakvo Vam je bilo to iskustvo?

Bila sam članica žirija “Hrvatska traži zvijezdu” i moram priznat da sam s puno želje da pronađemo divne glasove i talente ušla u sam žiri s Tonyem Cetinskim i Foxsom. Bilo mi je lijepo otkrivati mlade ljude koji su se prijavili. Nešto kasnije mi je bilo jasno da poslije showa rijetko tko uspije i zbog toga mi je jako žao.

3. Kako je započela Vaša glazbena karijera?

Nitko u mojoj obitelji se ne bavi glazbom osim “dide”- nešto malo se bavio folklorom. Lijepo je kada u obitelji rasteš s glazbom, ali ja nisam imala to. Sa 16 godina sam imala prvi bend i tako je sve krenulo. Nemam klasičnu glazbenu naobrazbu, ali sam išla na razne tečajeve klavira, a kasnije i saksofona. Sama sam sebe podučavala.

4. Vaš album “Voyage” izašao je 2013.godine. Zašto ste se odlučili na snimanje albuma.

To je po redu 3. studijski, a ukupno 5. album. Htjela sam se izraziti kroz 4 jezika jer smatram da svaki jezik ima neku svoju melodiju, svoj zvuk. Pisan je portugalskim, engleskim, francuskim i hrvatskim. Sa svakim jezikom imam neku dirnu točku. Portugalski sam naučila kroz fado. Fado je glazba koja me oplemenila kroz ovih 15 godina. Ovim albumom htjela sam proputovati (ne fizički) i dobiti duh područja.

5. Izdali ste knjigu “Zeda”. Kako ste se odlučili za pisanje knjige i to upravo za djecu?

Ponekad kada odrasteš fali ti malo dječjeg. Obožavam priče i pričanje prije spavanja. Prije nekih 15 godina sam osjetila ogromnu navalu svega toga što je stajalo u meni. Sjela sam za laptop i krenula pisati. U neka tri mjeseca sve je bilo gotovo. Nisam htjela odmah izdati knjigu. Čekala sam da dođe pravo vrijeme i prije dvije godine objavila.

6. Bavite li se još kakvim poslom osim glazbe i pisanja?

Ne bavim se ničim drugim. Kroz glazbi i pisanje izražavam sve što mi je važno.

7. Što mislite o pjesmama koje danas vladaju među mladima i da li se po Vama izgubila kvaliteta pjesama, naravno ne svih?

Ne mislim da je nekad bilo bolje ili da je sada gore, ali da smo izgubili kontrolu nad nekim stvarima to sigurno da. Volim kada je netko inovativan u glazbi. Ide mi na živce kada netko tko je u poziciji da donese nešto originalno i inovativno to ne napravi.  Zašto ti svaka pjesma mora zvučati jednako samo zato što je bila hit prije par godina? Biti umjetnik znati biti hrabar, zato probaj i nešto drugo napravit.

Meni se ne sviđa narodna glazba jer u njima ne vidim ništa dobro da donose, zato ne bi htjela da je baš mladi slušaju. U svakoj glazbi ima nešto dobro i nešto loše tako da možemo izabrati. Uvijek treba biti svoj i slušati ono što ti se sviđa.

8. Što biste savjetovali nama mladima?

“Carpe diem” – iskoristi dan. Iskoristite i njegujte svatko iskustvo koje imate bilo ono dobro ili loše.

Naj-naj pitanja:

  • Najdraža boja: zelena
  • Najdraža knjiga: “Zagonetni dječak” Ivan Kušan
  • Najdraži film: “Pohane zelene rajčice”
  • Najdraži album:

VS pitanja:

  • Hlače VS suknja: hlače
  • Tenisice VS štikle: tenisice
  • Knjiga VS film: film
  • Slatko VS slano: slatko

Zahvaljujemo se Jeleni Radan na izdvojenom vremenu i ekipa  e-novina “Point” želi joj puno uspjeha u daljnjem stvaranju.

 dsc09416dsc09413