Elon Musk – od PayPal-a do Marsa

elon-musk

Elon Musk je američki inženjer, izumitelj i poduzetnik. Rođen je u Južnoafričkoj Republici, zatim se odselio u Kanadu, a onda je otišao na studij u SAD. Poznat je postao kao suosnivač PayPal-a, tvrtke za Internet bankarstvo, tj. plaćanje putem interneta. Nakon Paypal-a osnovao je poznati Tesla Motors koji proizvodi jedne od najboljih električnih automobila, te manje poznati SolarCity, tvrtku za proizvodnju solarnih kolektora. Njegova, javnosti donedavno slabije poznata tvrtka, SpaceX, bavi se razvojem svemirskih letjelica odnosno raketa i svemirske tehnologije. Elon Musk odnosno njegova tvrtka SpaceX planira poslati čovjeka na Mars do 2024. godine, čak 6. godina prije američke svemirske agencije NASA-e.
Godine 2005., bogastvo Elona Muska procjenjivalo se na 328 milijuna američkih dolara, no danas se ono procijenjuje na čak 14,2 milijardi američkih dolara i time je među 100 najbogatijih ljudi na svijetu.
Uzori su mu Thomas Edison i Nikola Tesla.

TESLA MOTORS
tesla_model_s_indoors_trimmed

Ova američka automobilska tvrtka, osnovana 2003. godine sa sjedištem u San Carlosu u Kaliforniji danas je jedna od najbrže rastućih i jedna od najunosnijih u tom području proizvodnje. Bavi se proizvodnjom električnih automobila, a uz njenog osnivača Elona Muska, najveći su investitori osnivači još jedne, svima nama jako poznate tvrtke Google Inc., Sergey Brin i Larry Page.
Trenutno najpoznatiji proizvodi su Tesla model S, model X te još u proizvodnji, dugo najavljivani, cijenom pristupačniji model III .

SpaceX

falcon-9
SpaceX je američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom svemirskih raketa i orbitera, osnovana 2002. godine. Danas zapošljava čak 5000 ljudi. Najpoznatiji proizvodi su raketa Falcon 9 i kapsula za rakete imena Dragon. Njihova raketa Falcon 9 je prva raketa koja se uspjela spustiti natrag na zemlju i to okomito na ravno tlo odnosno ravnu platformu koja je čak plutala usred oceana.