Uljane boje. Mitologija. Psihologija.

"Hermera"

CHIE YOSHII (1974.)

 

„Uljane boje. Mitologija. Psihologija.“

 

Chie Yoshii je japanska umjetnica koja je najpoznatija po svojim nadrealističnim uljanim slikama.

Trenutno živi i radi u Los Angelesu, a njezin uspjeh na svjetskoj sceni velikom se brzinom svakodnevno povećava.

Chie je preseljenjem u SAD studirala umjetnost i pri tome zaintrigirala mnoge kritičare. Ono što ju odvaja od ostalih umjetnika je fuzija portreta, životinja te dijelova iz mnogih kultura te različitih povijesnih razdoblja.

I sama kaže kako su njezini radovi inspirirani ljudskom psihologijom i mitologijom koje ona tako vješto isprepliće te stvara slike koje zrače snagom, ali i nostalgijom, smirenošću, ali i napetošću.

Chie je zapravo umjetnica koja stvara antiteze – spaja ono nespojivo zbog čega promatrač, čak i protiv svoje volje, osjeća više od jednog osjećaja. Takvim postupkom, objašnjava Chie, zapravo prikazuje kompleksnu narav ljudskog uma.

Kada je riječ o stilu slikanja – Chie se koristi istim načinom slikanja kao i stari flamanski slikari: mnoštvo detalja, iznimno detaljno sjenčanje te blijeda put likova na slici.

Chie je prava ljubiteljica mitova, povijesti, ali i različitih kultura, a sve se to nalazi u svakoj njezinoj slici koju tek detaljnom analizom možemo zapravo u potpunosti pojmiti – toliko je detalja i skrivenih motiva, toliko osjećaja zapetljano u jednoj jedinoj slici, u jednom jedinom izrazu lica.

Iako još nije toliko poznata, njezina je popularnost u usponu, a njezina umjetnička karijera zasigurno ima iznimno svjetlu budućnost – pa tko ne voli malo misterioznosti prikrivene kroz slojeve i slojeve uljanih boja?

 

Chie Yoshii pruža današnjem svijetu nešto novo, originalno i s mnogo duše – kroz njezine radove sa detaljima iz prošlih vremena i iz nama dalekih kultura, savršeno oslikava našu psihu: složenu, misterioznu, skrivenu i nedvojbeno još uvijek nepoznatu. Ona nam pokazuje kako su suprotnosti divne i kako je zapravo naš um tako složen, ali ujedno i predivan oksimoron, vrijedan strahopoštovanja i pažnje.

 

Sve su fotografije preuzete s: http://www.wbfinearts.com/index.php?id=4668