Prirodni lijek – Voće

Voće je od davnina bilo važna namirnica za zdravlje i normalan rast i razvoj organizma. Znamo i sami kako su nas kad smo bili mali, roditelji tjerali da jedemo voće: ” Moraš jesti puno voća. Voće je jako zdravo i ima puno vitamina, narasti ćeš velika ! ” U tim rečenicama zapravo ima puno istine. Voće je puno vitamina, korisnih šećera i antioksidansa koje je potrebno svaki dan unositi u organizam. Ono nas brani od bolesti, daje energiju i pomaže pri izlučivanju toksina. Također ima puno vode koja je neophodna za normalno funkcioniranje organizma.

Voće se preporuča jesti na prazan želudac, a evo razloga i zašto. Nutricionisti kažu jedemo li voće nakon obroka, a pogotovo nakon jedenja ugljikohidrata ono u želucu fermentira i pretvara se u kiselinu. Takav način konzumiranja voća neće uspjeti očistiti naš organizam od toksina i dati nam korisne tvari. Zato bi voće najbolje bilo konzumirati ujutro na prazan želudac ili prije obroka.

Znamo i sami da voće ima mnogo ljekovitih svojstava pa vam ovdje predstavljam neke vrste sa vrlo zanimljivim svojstvima:

  1. JABUKA – ” Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” poznata je izreka još od davnina. Ona čisti usnu šupljinu (kažemo da je prirodna četkica za zube), jača zube, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, sadrži pektin koji u doticaju s vodom bubri i stvara osjećaj sitosti pa je zato odlična za dijetu, pomaže kod probave i jača imunitet pa tako štiti od bolesti. Jabuku se preporuča jesti sa korom jer se u njoj nalazi najviše vitamina. U jabukama se nalazi i serotonin, odnosno ” hormon sreće ” pa kažu da nam ona može pomoći pri boljem raspoloženju.
  2. NARANČA – jedna je od voća najbogatijih vitaminom C, a također sadrži mnogo željeza, cinka i natrija. Ona sprječava gripu i prehladu, visoki krvni tlak, štiti od nekih vrsta raka, poboljšava izgled kože i kose te je vrlo korisna za njegu suhe kože i akni. Preporuča se je konzumirati ocijeđenu i to ujutro na prazan želudac.
  3. JAGODE – jedno su od najukusnijih voća i imaju vrlo zanimljiva ljekovita svojstva. One izbijeljuju zube, čiste i njeguju kožu (maska od jagoda), pomažu pri rješavanju celulita, pomažu u liječenju anemije, ublažavaju opekline, štite od gripe, ubrzavaju cirkulaciju i još mnogo toga. Prema vjerovanju Rimljana one otklanjaju melankoliju, a prema nekim legendama pospješuju ljubavnu moć pa su zato posvećene božici ljubavi Veneri.
  4. ANANAS – ovo tropsko voće ubraja se među supernamirnice zbog svojih ljekovitih svojstava. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, sadrži antikancerogene tvari, čuva dobar vid i zdravlje očiju, jača zube, pomaži pri razvoju kosti, pomaže pri liječenju protiv sinusa i upale grla.
  5. ORAH – ovo je jedno vrlo specifično voće za koje mnogi misle da nije voće. Ubraja se u jezgrasto voće kao što su još i lješnjaci, bademi itd. Grci su orahe zvali ” Jupiterovim plodom ” jer su ga smatrali pogodnim i za bogove. Smatrali su ga hranom koja potiče rad mozga jer izgledom podsjeća na mozak. Sadrži antioksidanse, korisne masne kiseline, željezo, magnezij te vitamine E, B i K. Otklanja stres, pomaže kod nesanice, štiti od dijabetesa, sprječava neke vrste raka, a njegovo ulje njeguje kožu i daje joj mladolik izgled. Smatramo ga kraljem voća jer se zaista može primjenjivati na mnogo područja ne samo u prehrani (tjeranje kućnih nametnika, proizvodnja namještaja, lijekova itd.).

Primjećujemo da voće zaista ima mnogo ljekovitih svojstava te može spriječiti razne bolesti. Ukusno je i lako za primjenu te bismo ga stoga trebali svakodnevno konzumirati i tako spriječiti odlazak kod doktora. Pa krenimo onda zdravo!

 

red_apple  naranca  jagode   ananas

SONY DSC