“Otac nadrealizma.”

SALVADOR DALI (1904. – 1989.)

„Otac nadrealizma.“

Salvador Dali je svima vrlo poznat umjetnik, ogroman talent i još veća legenda. Svi znamo njegove radove prekrcane detaljima i višeznačnim motivima. Svi znamo njegove zavijene brkove i njemu svojstven „luđački pogled“.
Pa postoji li nešto što o njemu ne znamo?

Postoji, ali ćete to upravo sada saznati.

Salvador Dali je španjolski slikar čiji se talent vrlo rano prepoznao. Sa četrnaest godina imao je svoju prvu izložbu u lokalnom kazalištu koja je privukla pozornost mnogih kritičara.

Akademiju je pohađao u Madridu gdje upoznaje Federica Garciu (pjesnik i dramatičar). Sve nakon toga su samo uspjesi nanizani na još uspjeha.
Salvador je oduvijek bio ovisan o slavi i zlatu, slikanju i pričanju;

„Svakoga jutra kada se probudim najveću radost mi pričinjava spoznaja da sam: Salvador Dali…“

Skromnost ovom umjetniku nije bila jedna od osobina, ali to mu se nikako ne može zamjeriti jer je otkrio recept kako postati genijem:

„Oh, Salvadore, sada znaš istinu – ponašaš li se kao genij, genijem ćeš i postati!“

Njegove slike karakterizira određena doza bizarnosti i snage, tajanstvenost, ali i vrlo vidljive, oku skrivene, ali duši otkrivene – istine.

Salvador se nije zadovoljio samo sa slikanjem, svoj je talent prikazao i kroz fotografiju, književnost, dizajn ali i kroz stvaranje filmova, jer zašto biti prisutan samo u jednom polju, kada ih možeš pokoriti sve?

Dali je vjerovao kako on zapravo vuče arapske korijene, a jedina mu je poveznica bila;

„Moja ljubav prema svemu što je pozlaćeno i ekscesivno, moja strast za luksuz i moja ljubav za orijentalnu odjeću.”

Umjetnički genije, Salvador je zapravo svjetski fenomen koji se svojim radovima sa prikazom dugonogih slonova, mekih satova i vještih iluzija, proslavio i postao jednim od najutjecajnijih umjetnika uopće.

Ali, jeste li znali da je Salvador imao patogeni STRAH SKAKAVACA? Ili da je vjerovao kako je on REINKARNACIJA SVOG MRTVOG BRATA? Ili možda da je bio opsjednut s HITLEROM? Ili da je kupio svojoj ženi dvorac, što je lijepo, ali je zahtijevao PISMENO DOPUŠTENJE DA GA POSJEĆUJE?

Oni koji ga vole kažu da je poseban, oni koji nisu toliko oduševljeni njime kažu da je lud. Odlučite sami. 😉

Salvador Dali, uzor mnogim umjetnicima i umjetničkim amaterima, ekscentrična osoba sa samopouzdanjem visokim poput Mt. Everesta, današnji predstavnik nadrealizma… je zapravo obična osoba koja je od malih nogu znala da je sve samo ne obična.

I upravo ga ta njegova spoznaja čini Salvadorom Dalijem.

 

Sve su slike preuzete sa : http://www.dalipaintings.net/