Beč- Vienna- Wien

Srednja škola Mate Blažine svake godine organizira brojne izlete i terensku nastavu pa su tako 21.listopada učenici drugih razreda posjetili  Beč, grad koji je kroz povijest najviše zapamćen kao središte Habsburške Monarhije i dom poznatih vladara Marije Terezije, Franje Josipa i legendarne Sisi. Ovaj grad koji se danas sastoji od 23 okruga može zadovoljiti sve posjetitelje: od onih umjetničkih duša do zaljubljenika u povijest koje će zasigurno oduševiti ostatci nekad moćne Monarhije.

Znamenitost koju su učenici prvu posjetili bila je  barokna palača Schonbrunn koja se sastoji od 1400 prostorija od kojih je za posjetitelje otvoreno njih svega 40. Obilazak palače vrlo je dobro organiziran i dobro prikazuje svakodnevni život Franje Josipa i njegove žene Elizabete, poznatije pod nadimkom Sisi. Put tako vodi od predvorja u kojem su primani gosti, raskošnih soba za sastanke i ručak, preko soba samih ukučana pa sve do dvorane u kojoj su organizirani balovi i domjenci, a zanimljivo je da je u jednoj od njih nastupao i Wolfgang Amadeus Mozart. Bogatstvo njenih nekadašnjih ukućana vidljivo je u svakoj prostoriji: zidovi su prekriveni raskošnim tapetama ili freskama koje u nekim prostorjama prekrivaju cijeli strop, namještaj je vrlo elegantan, detalji pozlaćeni, a sve to zapanjuje posjetitelje i u njima budi svojevrsno strahopoštovanje. Jednako impresivan je vrt palače koji svojom veličinom i besprijekornim uređenjem ostavlja bez daha; stabla i prolazi rezana su pod pravim kutom i tvore zapanjujuće ravne linije. Tu se nalazi i zoološki vrt, a na samom kraju može se popeti do uzvisine s koje se pruža pogled na cijeli Beč. Ipak, ovaj park nije namjenjen isključivo posjetiteljima palače, već je to i mjesto za rekreaciju stanovnika ovog grada.

Druga značajna palača je Belvedere(u doslovnom prijevodu lijepi pogled) koja je nastala u 18. stoljeću, a bila je ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog. Palača se dijeli na Donju i Gornju( koja je poznata po najvećoj kolekciji Klimtovih slika), a okružena je velikim parkom kojeg je uređivao Dominique Girar , učenik arhitekta Versaillesa. U palači se nalazi i muzej posvećen Sisi koji sadrži njezine slike, haljine i nakit.

Još jedan simbol Beča je podzemna željeznica koja zajedno s autobusnim prijevozom čini jedan od najboljih prometnih sustava Europe. Ovom željeznicom koja spaja sve dijelove grada smo se uputili do poznatog Stefansplatza na kojem se nalazi katedrala svetog Stjepana. Na trgu se nalaze restorani koji će oduševiti ljubitelje austrijske gastoronomije , ali i one koji će njihove specijalitete kušati prvi put. Želite li probati nešto tipično za ovaj grad , naš je prijedlog da to budu bečki odrezak( Wiener Schnitzel) i torta Sacher. Kako postoji više interpretacija ove poznate torte, važno je spomenuti da onu orginalnu možete probati isključivo u hotelu Sacher, a prepoznat ćete ju po okruglom čokoladnom pečatu. Razlika između nje i zaherice iz slastičarne Demel je u tome što ona orginalna ima marmeladu od marelice isključivo u sredini, a ne čitavom površinom ispod čokoladnog premaza.

Također, na ulicama grada nalaze se štandovi s kuhanim vinom i kobasicama sa sirom za koje vam sa sigurnošću možemo potvrditi da nećete požaliti probate li ih. Onima koje ne zanima bečka kuhinja, predlažemo bečke kavane s puno vrsta ovog nezaobilaznog napitka i pivnice u kojima se razlikuju veličine Pfiff (0,2L), Seidl (0,3L) i Krugerl (0,5L).

Beč je jedna od prijestolnica europske kulture, umjetnosti i povijesti, a zbog palača, uređenih trgova i ulica možemo ga smatrati i impresivnim arhitektonskim pothvatom zbog čega zaista nudi ponešto za svakoga. Stoga, budete li ikada imali priliku posjetiti ga, ne dvojite ni trena. Sve što vam treba je nešto novaca i dobro društvo. Budući da ćete se lako sporazumijeti engleskim jezikom, ne postoji ni na prvu očiti problem oko njemačkg jezika kojeg u našoj školi još uvijek uči mali broj učenika, a i nemojte se začuditi ako u trgovini na koju ste slučajno naletjeli čujete: „Kako vam mogu pomoći?“