Halloween!!!!!

Ono što svi zasigurno volimo, neki više, a neki manje je Noć vještica. Ovaj dan obilježava se diljem svijeta na razne načine.

Halloween ili Noć vještica slavi se uoči blagdana Svih svetih odnosno 31. listopada. Zapravo je to skraćenica od All Hallows’ Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih). Hrvatski naziv za Noć vještica nastao je iz mnogobrojnih legendi kako su se u noć prije Svih svetih okupljale vještice na Crni sabat.

U većini država svijeta ovaj dan služi za maskiranu zabavu. Ono što nas zapravo asocira na Noć vještica jest izdubljena bundeva sa svijećom koja je prvi put viđena u 16. stoljeću u SAD-u, a potom i u ostatku svijeta.

 

Legenda o Jack-o’-lanternu (Jack Fenjer)

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po domišljatosti i škrtosti. Priča govori kako je Jack konstantno varao Vraga. Prvo mu je ponudio svoju dušu u zamjenu za piće, a kada se Vrag pretvorio u novčić da plati piće Jack ga je brzo spremio u džep u kojemu je bio križ kako se Vrag ne bi preobratio. Kada je Vrag obećao da neće uzeti njegovu dušu još narednih 10 godina Jack ga je odlučio izvaditi  iz džepa. Nakon 10 godina poslao je Vraga na drvo s jabukama da mu donese jednu, no i gore je Vraga čekao križ zbog kojega on nije mogao sići. Kada je Jack umro zbog svog grešnog života nije mogao u raj, a na vratima Pakla ga je čekao Vrag i rekao mu kako će Jack biti poslan u najmračniji dio pakla, a kako bi ga se lakše riješio dao mu je komadić ugljena. Jack je u repu koju je ponio sa sobom izdubio rupu te stavio žeravicu unutar nje. Jack i dalje luta mrakom  tražeći dom pa je postao i simbol duše koja je prokleta i luta između svjetova.

tumblr_mum6yfxjog1qfzcnbo1_500

 

Noć vještica kod nas se obilježava iz zabave pa se po gradu toga dana mogu vidjeti razno razne maske koje su tradicija na Halloween, a i slatkiši nisu na odmet.

04805871857e58741afae73f092a42dd maxresdefault

 

Spremite kokice i horor filmove ili se maskirajte i krenite u akciju, ali obilježite ovaj dan sa stilom.