Rad djece nekad i danas

Pojavom industrijske revolucije, potreba za radnom snagom se povećala. Posebno tražena bila su djeca, koja su zbog svoje sitne građe lakše upravljala strojevima i lakše ulazila u male prostore u rudniku. Djecu se je plaćalo manje u odnosu na stariju radnu snagu. Djeca dovedena iz sirotišta nisu dobivala nikakvu plaću. Čistili bi strojeve dok su oni još uvijek bili u pogonu. Oni koji bi zakasnili na posao bili bi kažnjavani bičevanjem. Vrlo često, djeca bi se budila u 4h ujutro i radili 16h, s tek malo vremena za pauzu. Razvojem država, poboljšavala su se i prava djece.

 

Rad djece u Hrvatskoj je zabranjen. Maloljetne osobe starije od 15 godina mogu se zaposliti uz odobrenje roditelja ili skrbnika. Mlađi od 15 mogu se zaposliti samo na poslovima koji ne ugrožavaju njihovo zdravlje i razvoj kao što su npr. snimanje filmova te izvođenje scenskih, umjetničkih djela itd., no i za njih trebaju odobrenje inspektora rada i skrbnika. Malodobne osobe imaju posebnu zaštitu od prekovremenog i noćnog rada, te im je poslodavac obavezan osigurati najmanje 24 radna dana odmora godišnje.

 

Nažalost, izrabljivanje djece nije strano u današnjem svijetu. U Africi cvijeta kakao industrija, u Kini djeca rade u rudnicima i na gradilištima, Indija je poznata po korištenu djece za klesanje kamenja, dok u Vijetnamu prave tenisice i majice, a na Filipinima rade na štetnom kemijskom gnojivu. Neke od tvrtki koje izrabljuju djecu su McDonalds, Wal-Mart, Unilever, Coca-Cola, a posebno istaknute su Nike i Nestle. Sljedeći put kad razmišljate o kupnji tenisica od 1000 kn, sjetite se djece koja su mukotrpno radila na njima, a za njih nisu dobila ni 50 centi na sat.

 

Tekst napisala: Kristina Višković, 3.o

 

 

2 komentara

  1. Great write-up, I am normal visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

     
  2. I was just seeking this information for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *