Put do uspjeha

I ovu školsku godinu obilježio je uspjeh učenika Srednje škole Mate Blažine na mnogim natjecanjima. Na stranicama naše škole mogli ste pročitati koji su se to učenici posebno istaknuli (http://www.ssmb.hr/515/natjecanja-susreti-i-smotre-2016), a mi  vam donosimo drugu stranu priče koju su nam oni otkrili. Koliko rad stoji iza svega te kako zapravo izgleda državno natjecanje samo je dio onoga što smo doznali u razgovoru s njima.

Nikol Katičić i Nikolina Zahtila, učenice 4. razreda opće gimnazije, sudjelovale su na državnom  natjecanju iz povijesti. Rekle su nam kako im je za pisanje istraživačkog rada trebalo oko tri mjeseca svakodnevnog rada, no posebnih odricanja nije bilo: „Još u početku smo se vrlo dobro organizirale pa je i to dosta pomoglo.“ Temu „Zbrinjavanje gladne Labinske djece u vrijeme Prvog svjetskog rata“ izabrale su zbog njene česte zanemarenosti i nedovoljne osviještenosti ljudi: „Kada smo na satu obrađivali temu Prvog svjetskog rata, profesorica nam je pročitala pismo jedne učiteljice u kojem je opisano što se događalo sa stanovništvom tijekom rata. Upravo nas je to potaknulo na daljnje istraživanje.“

Ipak, unatoč ambicioznosti  nije uvijek lako nastaviti: „Pred državno natjecanje ponekad sam razmišljao o odustajanju jer je gradivo bilo vrlo opsežno, a ja se više nisam mogao koncentrirati“, rekao nam je Adem Mahmić, učenik II. elektro razreda, koji je također sudjelovao na državnom natjecanju iz povijesti, ali u kategoriji pismenih ispita. „Ni prvi dan zbog putovanja i stresa nije prošao najbolje. Često sam znao ponavljati i onda sam se u pojedinom trenutku znao pitati jesam li se dovoljno pripremao. No, nakon ispita atmosfera je bila i više nego opuštena.“ Karlo Frankola, učenik I. razreda gimnazije, koji je sudjelovao čak na dva državna natjecanja, iz informatike i matematike na kojima je osvojio drugo i treće mjesto, dijeli njegovo mišljenje: „Na početku je zaista bilo grozno, ali nakon što sam se navikao mogao sam normalno spavati i sve je postalo puno bolje”.

Da atmosfera na natjecanjima nije toliko natjecateljska koliko bismo mogli pretpostaviti, najbolje govori to da su se svi složili kako su ta tri dana više obilježena upoznavanjem i druženjem nego odmjeravanjem konkurencije. Alison Ivašić, učenica IV. razreda gimnazije, na državno natjecanje vizualnih umjetnosti i dizajna plasirala se sa sklupturom Val i osvojila prvo mjesto.  Alison nam  je rekla: „Na natjecanju se zaista sklapaju nova prijateljstva. I sama sam upoznala jednu divnu curu iz Rijeke.“ Otkrila nam je kako se do zadnjeg trena nije prijavila: „Isprva sam zbog mature i prijemnog odustala od same ideje natjecanja, no dva-tri tjedna prije roka odlučila sam ipak pokušati. Sad mi je drago da jesam!“  Takav uspjeh nisu očekivali ni ona ni njezina obitelj i prijatelji: „ Kada sam im rekla za poziv na državno natjecanje bili su ugodno iznenađeni, a kada sam uz to još i došla prva isprva nisu mogli ni vjerovati, posebno zbog konkurencije umjetničkih škola.“ Ni reakcije obitelji i prijatelja ostalih nakon poziva na državno  nisu izostale: „Moja obitelj je bila jako ponosna i sretna, no ja se nisam osjećao toliko bitno jer nisam toliko ni radio“, skromno je dodao Karlo.

No, što dalje? Nikol i Nikolina su nam rekle kako će im ovo iskustvo koristiti u budućnosti zbog stečene vještine prezentiranja, Alison ima izravan upis na Povijest umjetnosti i još neke filozofske predmete u Rijeci, a Karlo na Prirodoslovno-matematički fakultet. Adem nam je rekao kako ovo za njega nije kraj, već početak, a upravo je to ono što želimo i ostalima. Jer, ovakav uspjeh zasigurno je samo stepenica koja ih vodi ka slijedećem.

Možemo reći kako ih jedna osobina sve povezuje, a to je skromnost. Unatoč tomu što se  svi oni  mogu hvaliti ovakvim uspjehom, nitko od njih to nije učinio. Upravo je to ono što razlikuje  uspješne ljude od onih koji sebe  samo smatraju takvima.

 

 

2 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *