Učenici – mučenici – profesori

Nisam bila ni u osnovnoj školi kada se pjevalo o učenicima-mučenicima, tada mi je omiljena igra bila škola, a danas je ta igra moja stvarnost. U toj igri često se dešava da smo svi zajedno i učenici i mučenici i profesori. Jedni od drugih učimo, jedni druge mučimo i tako to nekako funkcionira. “Nekad je bilo drugačije” čuje se često u pričama malo starijih (tu ubrajam i sebe) i stvarno mogu reći da je bilo, kad sam ja bila u školi prigovaranje profesorima nije postojalo, tada su stvarno učenici bili mučenici i nisu imali nikakva prava. Danas se često dešavaju obrnute situacije. Tko je kriv, zašto je to tako, je li nam to donio društveni napredak ili smo si sami krivi pisati ću u nekoj drugoj priči.

Ovu priču posvećujem profesorima, učenicima i svima koji vole pričati o školi i poslovima u školstvu.

Osnovna škola kao da je proletjela za čas, prvih nekoliko razreda draže mi je bilo igranje s prijateljima nego učenje. Bila sam još premala za u školu, ali svi iz male škole, rekli bismo danas, predškolci išli su u 1. razred, pa tako i ja. Učiteljice su bile super i voljela sam ići u školu, sjećam se plesa koji smo učili i koji mi je do danas ostao velika ljubav. U mom razredu od prvog dana bilo je pet odlikaša, mogu ih i danas nabrojati, al’ u sedmom razredu nešto me uhvatilo, krenula sam u duboko štrebanje, popravila sve ocjene i prošla i ja s pet. Tada mi je to bilo kao da sam osvojila Mount Everest.

Trebalo je upisati srednju školu, problemsko pitanje: “što upisati?” Naravno, ono što i moje prijateljice, jer ne želimo se odvajati, biti ćemo prijateljice za cijeli život, mislile smo tada.  Tako je izbor pao na gimnaziju, a moji su roditelji doživjeli lagani šok: „Gdje ćeš u gimnaziju, pa na faks, bolje da ideš raditi nego studirati.“ I danas mislim kako su roditelji uvijek u pravu, ali ih nažalost (ili možda na sreću) često ne slušamo.

Opća gimnazija, SŠMB, 4 godine štrebanja brojnih predmeta, njih 16, ali i 4 godine prekrasnih trenutaka. Ono što mi je tada predstavljalo najveći problem i oduzimalo najviše vremena (čitaj: matematika) kasnije se ispostavilo da nije bilo vrijedno toliko truda, ali trebalo je proći razred, a danas dobro dođe za izračunavanje popusta u šopingiranju, preračunavanje dekagrame u grame u nekim receptima, za izračunavanje prosjeka ocjena i tome slično.  Naravno i izbor fakulteta bio je povezan s matematikom: bilo koji faks gdje je nema dolazio je u obzir. Ljubav prema povijesti javila se u srednjoj školi, naš profesor bio je osoba koja se pamti za sva vremena, uvodio nas je u povijesnu priču kao da je sam prošao sve te bitke i upoznao sve te ljude. Definitivno moj uzor, a ako samo jedan moj učenik tako razmišlja o meni, dobro je da nisam slušala roditelje pri izboru zanimanja.

Koji fakultet upisati nakon gimnazije? Naravno, nešto što voliš, jer ako odabereš ono što voliš nećeš trebati raditi nijedan dan u svome životu, rekao je Konfucije davnih dana. Poslušala ja Konfucija i išla studirati ono što volim. Uz povijest izbor je pao na pedagogiju jer kao volim djecu i rad s djecom, mada u to vrijeme nisam imala pojma što bi to trebalo značiti, ali bilo je fora igrati se s malom sestričnom.  Slijedi 4 godine fakulteta, jedno od najljepših razdoblja života. Novi prijatelji, novi grad, nova znanja, novi profesori i novi uzori. Kažu da je matura ispit zrelosti, ali mislim da je to fakultet. Matura brzo prođe, a na fakultetu odrasteš i postaneš sam svoj čovjek. Najbolji profesor na faksu poučavao nas je povijesti 20. stoljeća, izrazito entuzijastična osoba, kralj zanimljivih predavanja i istraživanja. Osoba kojoj se diviš i želiš jednoga dana biti kao ona.

Završava 4 godina faksa, piše se diplomski, šalju molbe za posao. Nakon par godina, konačno poziv, zamjena na godinu dana, ali i to je početak. Ušla sam u razred, a nisam znala ni koju knjigu učenici koriste, ali nema veze, prvi sat se ionako upoznajemo.

Rad u školi promijeni sve. Nema više one slatke slobode i privatnog života jer kada si profesor svi misle kako imaju pravo uplitati se i komentirati tvoj rad, ali naravno i tvoj život.

Profesori…vječita tema rasprava gdje god bili. Svaka osoba može pronaći barem jednog profesora koji mu je obilježio život i o kojemu uvijek priča. Nije mi namjera nikoga braniti ili optuživati, ali moram reći da su i profesori ljudi od krvi i mesa, s osjećajima, koji rade svoj posao, najbolje što znaju i mogu, u skladu sa svojim mogućnostima, vremenom, obitelji, jer ne mogu svi profesori živjeti u školi i za školu. Često se čuje: “Taj posao moraš voljeti, to je poziv”, ali moram reći i ovo: “Nisu profesori svećenici pa da su pozvani od škole i da žive za nju”.  Većina još uvijek vjeruju u one socijalističke fore kako profesori ništa ne rade, završe u podne, imaju tri mjeseca ferija i najljepše im je na svijetu. Da malo razbijem ovu teoriju opisati ću vam svoj radni tjedan.

Nedjelja, dan koji bi trebao biti za obitelj i odmor, provodim u pisanju priprema za ponedjeljak, jer na sat se ne može bez pripreme. Što će učenici raditi, koji su ishodi, što trebaju naučiti, što ću ja pričati, što će učenici odgovoriti na to. Za takvu, jednu kvalitetnu pripremu od A do Ž, potrebno je, ne par sati nego par dana, pa mi nikad neće bit jasno kako bismo trebali takve pripreme pisati za svaki sat, valjda bi nam trebao još jedan usporedni život ili barem asistent na cjelodnevnom raspolaganju. Kako smiriti razred koji ne sluša, kako ih motivirati da sudjeluju u nastavi, kako ih odgojiti da poštuju starije, da poštuju jedni druge i tako sto pitanja na koje većinom nema odgovora. Ono što funkcionira u jednom razredu u drugom ne prolazi. Jednom si učeniku super, drugi te mrzi, treći te ne doživljava, peti misli da je tvoj predmet bez veze, šesti da si dosadan, sedmi da mu to nikad neće trebati u životu i tako dalje. Prođe prvi dan na poslu, dođem doma i ajmo odmah pripreme za drugi dan. Čitam dodatnu literatru, pronalazim filmiće na internetu da bude zanimljivo, smišljam zadatke da brže prođe sat, radim kviz da ih motiviram, radim Power-Point prezentacije…

Drugi dan, ako prođe bez incidenata, stresa, vrijeđanja, bacanja gumica i ostalog pribora, sreća je najveća.  Trčim u Pulu nakon sata u Labinu, jer, naravno, u jednoj školi nema pune satnice, a nema ni u dvije, ali uzmi sve što se pruža. Na sat dolaze ravnateljica i pedagoginja, vrše hospitacije da se poboljša kvaliteta nastave, sat ispada vrhunski, ali pripreme su bile višednevne. Djeca su zadovoljna, čestitaju mi, ravnateljica čestita, moja sreća nikad veća, ali je i umor veći, a tek je utorak. Treba preživjeti do petka. U 22 idem ispravljati ispite jer sam obećala učenicima, ispravljam do ponoći, nema veze što više ne vidim i ako zbrojim koji bod krivo, oni će provjeriti, ionako znaju da mi ne ide matematika.

Treći dan: roditelji čekaju, razgovori o problemima, slijede i razredna vijeća, nastavnička vijeća, daljnja razglabanja o problemima koja se većinom ne rješavaju jer ne ide to od danas do sutra, treba proći barem nekoliko mjeseci da se nešto promijeni. Ali mijenjanju se dani, ide četvrtak: pisanje zapisnika s razgovora, zapisnika s vijeća, izvješća o dopunskoj, dodatnoj, satu razrednika. Ah da, sutra drugi elektro piše ispit, treba ga sastaviti i kopirati. Rješavam ispit, ostaju još pripreme, za kompjuterom sam opet do ponoći. Od sto foldera posvećenih školi teško je naći i stare pripreme, dobro da su kompjuteri pametni pa search rješava probleme.

Petak, lakše se diše, bolja atmosfera u razredima, ali vječiti problem na zadnjim satovima: “Danas je petak, pustite nas ranije”, borba za održavanje mira do kraja sata se nastavlja. Teglim knjige za referate učenicima, za dodatni rad, laptop u jednoj ruci, projektor i produžni kabel u drugoj, treba mi i karta i treća ruka, ali nema je pa karta može i „pod bok“. Kopiram ispite za ponedjeljak, sastajem se s učenicima oko dogovora za e-novine, pa za natjecanje, koje je isto u ponedjeljak. Treba riješiti i izlete i terensku nastavu koja se planira za ovaj mjesec, pa onda: prikupiti popise učenika, novce, ponude agencija, povjerenstva za izlete, suglasnosti, pisati izvješća, ishode, uskladiti s vremenikom, paziti da djeca budu dobra, da svi dođu na vrijeme, da se nitko ne buni.  Uf da, treba i sve po pravilniku, koji moramo znati, a by the way, mijenja se svake godine pa i to treba pratiti.

Petak i subota malo odmora nakon škole, ali u glavi su i dalje problemi koji nisu još riješeni: hospitacije na nastavu kolegama, moderne pripreme za nastavu, projekti, pripreme o  zdravstvenom odgoju, građanskom odgoju, pripreme za maturu, sastanci aktiva, pisanje planova i programa.

Papirologija i prekovremeni – volonterski rad (svi dodatni poslovi, koji nisu u sklopu satnice) dio su naše svakodnevice. Volontiranje se u svijetu cijeni, kod nas još ne toliko, ali možda hoće jednoga dana. Možda onoga dana kada se i profesori budu cijenili kako to zaslužuju jer ipak su oni osobe koje ostavljaju najviše utjecaja na mlade ljude, a na mladima svijet ostaje. Leonardo da Vinci rekao je: “Žalostan je takav učenik koji ne nadmaši svoga učitelja” i zaista nema ljepše stvari od uspjeha naših učenika.

Svaki posao nosi svoje probleme, ali i svoje prednosti, zato za kraj kažem: “Lijepo je stvarati i učiti s učenicima koji vole i žele raditi, kojima to nije mučenje, već zabava i ispunjenje”.

 

 

49 komentara

 1. I’ve been browsing onlinee morre tan 2 houyrs today,
  yyet I never foujd aany interestiing article like yours.
  It iis pretty orth enough foor me. Personally, if aall sitge ownerfs aand blogygers made good contnt ass youu did, thee internrt will bbe muxh
  more usefull thazn eer before. Heyy there juzt wanted tto give yyou a quick heads up.
  Thhe ext in ypur content serm to be runnijg off thhe screen in Opera.
  I’m not surfe iif thhis is a forrmat isssue or soimething tto do wikth weeb
  brokwser comatibility bbut I thougght I’d post to llet youu know.
  Thhe style andd design liok great though! Hopee youu gett thhe issuye solved soon.
  Many thanks I couldn’tresist commenting. Perfectly
  written! http://www.cspan.net

   
 2. Otro producto de interes es el supervisor de fichar safescan TA-850 que puede ir con huella y asimismo con tarjetas en la
  version TA 855, este reloj de fichar es bastante avanzado aunque no incorpora los beneficios de la pantalla TFT.

  En este servicio le ofrecemos la posibilidad de reparar su equipo dañado, va
  a tener la seguridad de que todas y cada una nuestras refacciones son originales además de esto le vamos a dar un servicio rápido, de igual forma al darnos su reloj
  a servicio reparación le vamos a prestar otro a fin de que no se quede sin checar.

   
 3. Las peonías son plantas perennes de las que
  florecen unas flores olorosas en las cuales puede haber entre 5 y 10 pétalos,
  en dependencia del tamaño que alcancen.

   
 4. These aree truy enormous ideaas inn on thhe topic off blogging.
  Yoou have toufhed some fastidious factors here. Anny wayy keep upp wrinting.
  This iss a topkc that is clos tto myy heart… Maany thanks!
  Whsre aree yoour contact detals though? Thnk yyou foor
  tthe good writeup. It in fact wass a ammusement account it.

  Loook advanbced to far addesd agreable from you! However, howw caan we
  communicate? http://foxnews.org

   
 5. 262026 252934You produced some decent points there. I looked online towards the concern and discovered a lot of people is going in addition to employing your internet site. 741071

   
 6. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

   
 7. I could not resist commenting. Welll written! Itss
  like yoou rezd my thoughts! Youu sem to undersstand a loot abouyt this, sudh aas yyou
  wrote the e-book inn iit orr something. I fel that yyou simply coul doo with a
  few % too force tthe message hhome a bit, bbut inhstead off that, thhat iis escellent
  blog. A grsat read. I’ll certaonly bbe back. I amm sure this piece off writiong hhas touched
  alll the intesrnet people, itss eally eally nnice ppost onn buiolding upp neew website.
  http://foxnews.net

   
 8. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog
  posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this
  site. Studying this info So i am happy to express that I’ve a very just right uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I most no doubt will make sure to don?t
  disregard this website and give it a glance on a constant basis.

   
 9. I enjoy what yyou guys are usually upp too. Thhis knd off clever wkrk annd
  exposure! Keeep up the fantasttic workss giys I’ve includewd yoou guys too oour blogroll.
  Wow! Thiis blg lpoks exacctly likme my oold one!
  It’s on a etirely diifferent opic but it hhas pretry
  muhh tthe ssame layout annd design. Superb chokice oof colors!
  It iis thee bst tim too mak a ffew planss for tthe longer teerm aand
  it iss time to be happy. I’ve larn thhis postt annd if I
  couuld I desire tto coynsel yoou ffew interestinng
  issuers orr tips. Maybe yoou ccan wrtite subsequenjt aticles
  relaqting to tjis article. I want too leaarn morre issuds approximagely it!

  http://cspan.org

   
 10. 314887 586261Oh my goodness! a amazing post dude. A lot of thanks Even so We are experiencing dilemma with ur rss . Dont know why Can not sign up to it. Could there be anybody obtaining identical rss difficulty? Anyone who knows kindly respond. Thnkx 928935

   
 11. 156503 564843Thank her so considerably! This line is move before dovetail crazy, altarpiece rather act like habitual the economizing – what entrepreneur groovy night until deal with starting a trade. 731967

   
 12. 176886 921098When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I purchase four emails sticking with exactly the same comment. Possibly there is by any indicates you could get rid of me from that service? Thanks! 460566

   
 13. 749264 7954You produced some decent points there. I looked on the internet for that dilemma and discovered a lot of people is going together with with the internet internet site. 453842

   
 14. 241908 348553That being said by use it all, planet is actually restored a bit a lot more. This situation in addition will this certain Skin tightening and starting to be moved and into the mood of these producing activities. everyday deal livingsocial discount baltimore washington 651769

   
 15. 51142 794882amazing post, quite informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this. You ought to continue your writing. Im confident, youve a terrific readers base already! 859315

   
 16. 577811 896247We offer you with a table of all the emoticons that can be used on this application, and the meaning of each symbol. Though it may take some initial effort on your part, the skills garnered from regular and strategic use of social media will create a strong foundation to grow your business on ALL levels. 36499

   
 17. 909264 795888Its like you read my mind! You appear to know so significantly about this, like you wrote the book in it or something. I believe which you can do with some pics to drive the message home a bit, but rather of that, this really is great weblog. A wonderful read. Ill undoubtedly be back. 41671

   
 18. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *