”Patnje mladog maturanta.”

”Patnje mladog maturanta”
Ne, ovo je ipak tekst o pozitivi.

Biti ću princeza, to je bio moj odgovor u vrtiću. A sada? Ako prođem, napišem dobro maturu biti ću ono što želim. Ovo je najljepše razdoblje čovjekova odrastanja, koje su nam još više uljepšali nečime zvanim ‘Državna matura’. Primjetili ste sarkazam. Zar je lijepo imati osjećaj  da te za 4 mjeseca očekuju ispiti koji testiraju svo tvoje znanje srednjoškolskog obrazovanja. Pa normalno da nije lijepo, nitko se ne osjeća lijepo kada se na tvoj cjelokupni rad stavi brojka koja govori  ”Evo, baš si lijepo učio/la svih ovih godina.”.

Ovo je bio mali uvod u trenutno stanje. Ajmo malo pozitive, ajmo malo o budućnosti. Važno je dobro pripremiti se, organizirati vrijeme i posao. Jednosatno učenje dnevno može učiniti mnogo. Sat po sat, tik tak. Nismo sigurno koliko znamo sve dok ne krenemo učiti i shvatimo koliko ne znamo. Zato je bitno prolaziti gradivo, malo po malo, mnogo ćete učiniti. Vidim da se ovo pretvorilo u malo savjetovanje maturantice maturantima. Ali učinite to, pripremite se. Priprema je pola pozitive kojom ćete  kasnije mnogo lakše otjerati bolest zvanu ‘Stres prije mature’.
Ipak, ovo razdoblje je ispunjeno mnogim osjećajima koji su nam se zbrkali, u svoj toj zbrci zaboravili smo razmišljati o pozitivi. Pozitiva je pokretač svega, ona nam nedostaje. Zamislite samo maturanta i oduzmite mu pozitivu. Praktički ste mu oduzeli život. Ne želimo takve scenarije. Zato je bitno raditi, učiti, jer na kraju ako i ispadne lošije od očekivanog, ne smijemo se gristi ako smo se trudili i dali sve od sebe. Rad se uvijek na kraju isplati.
Sada nas je možda već pomalo uhvatio strah. No, nema se zbog čega strahovati osim zbog straha samog. Koliko god si visoke ciljeve postavili, vjerujte da možete i potrudite se za to. Ocjene nisu pretjerano relevantne, u smislu ako imaš sve 5 , ne znači da ćeš rasturiti na maturi. Bitno je raditi i vjerovati. To je motivacija za uspjeh.
Vjerojatno dok čitate ovo razmišljate: “Ma o čemu ova govori, a nije još ni pisala maturu?“. Pa, mogu vam reći, ne radi se o maturi. Takav je život. Ako sam u svojih 18 godina naučila jednu vrijednu stvar to je: Pozitiva daje životu život. To je ono što nas pokreće, što nas drži nasmijanima, jer, bez obzira koliko obveza imamo, ako razmišljamo o cilju za koji se trudimo, to je pozitivno. Ne znamo što nam donosi sutra, pa zašto onda ne razmišljati pozitivno, barem će nam danas biti zahvalno.
Ovo je samo još jedno u nizu razdoblja od mnogih prekretnica u životu koje nas čekaju. Bitno je to vrijeme ispuniti lijepim trenucima, jer i ako ne prođe kako ste si zamislili, sjetite se da ima još pokušaja. Ako ne uspije sada, kasnije će. Nema smisla i ne, nije vrijedno žaliti zbog ičega, život ide dalje. Zato nemojte da vam matura bude kočnica u životu koja će vam smanjiti brzinu, krenite dalje istom.
Radite, vjerujte, mislite pozitivno! To vam je pola posla, svi ćemo se kasnije smijati ovim trenucima uz pokoju čašicu, bilo bi još i bolje kada bismo rekli: Drago nam je da smo vrijeme prije mature ispunili pozitivom.
E pa, dragi moji,
Sretno nam bilo!

 

4 komentara

 1. This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found something which helped me.
  Thanks a lot!

  Acquiring one day car insurance is as simple as
  obtaining everlasting insurance, with almost each insurance coverage firm at
  the moment understanding the necessity for a short term interval
  of cover and adapting themselves to offer any companies that can spread their title and enhance their
  fame

  visit the site http://car-insurance-quotes.co.in

   

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *